HRVATSKI BRANITELJI OGORČENI: NAMJERNO VANDALSKO OŠTEĆENJE SPOMEN OBILJEŽJA POGINULIM TRNJANIMA

U noći sa 21. na 22. ožujka 2018. godine nepoznati vandali, sprejem srebrne boje, ispisali su neprimjerene poruke na zidu spomen obilježja. To je u nepunih godinu dana, drugi put da se oštećivanjem spomen obilježja grubo vrijeđa spomen, na one koji su svoje živote ugradili u našu Slobodu, povrjeđujući i sve nas pripadnike Hrvatske vojske....

Facebook

Priopćenje Kluba veterana 148. br. HV objavljujemo u cijelosti i ujedno žestoko osuđujemo ovaj vandalski čin i iživljavanje na spomen obilježju hrvatskim braniteljima, želeći vjerovati kako će institucije odraditi svoj posao kako treba te počinitelja privesti pred lice pravde ma tko da je taj koji se drznuo oskrnaviti spomenik poginulim hrvatskim braniteljima…


Poštovani,

U gradskoj četvrti Trnje, na adresi Cvijete Zuzorić 1, nalazi se podignuto Spomen obilježje poginulim Trnjanima za Slobodu Domovine. Spomen obilježje sa spomen pločom, radom akademskog kipara Denisa Kraškovića, podignuto je 22. ožujka 1997. godine, u čast, slavu i vječni spomen svima sa područja Trnja, koji su dali život za Slobodu Domovine Hrvatske.

Tijekom Domovinskog oslobodilačkog rata, Trnjani su većinom popunjavali 148. br. HV, pa je i 16 pripadnika 148. br. HV svoj život položilo na Oltar Hrvatske Domovine.

U noći sa 21. na 22. ožujka 2018. godine nepoznati vandali, sprejem srebrne boje, ispisali su neprimjerene poruke na zidu spomen obilježja. To je u nepunih godinu dana, drugi put da se oštećivanjem spomen obilježja grubo vrijeđa spomen, na one koji su svoje živote ugradili u našu Slobodu, povrjeđujući i sve nas pripadnike Hrvatske vojske.

Tu nečasnu radnju, prijavili smo Hrvatskom redarstvu, VIII policijskoj postaji Trnje i napravljen je očevid. Nadamo se pronalasku i primjerenom kažnjavanju počinitelja ovog nečasnog djela,  kao upozorenje svima koji se drznu svojim organiziranim ili drskim postupcima, vrijeđati uspomene nas Hrvatskih branitelja i svih Hrvatica i Hrvata na najponosnije razdoblje stvaranja i obrane Republike Hrvatske.

Očekujemo i od ostalih službi aktivan rad u zaustavljanju pojedinaca na rušenju uspomena i vrijednosti koje nas zajedno čine Hrvatskim državljanima.

O ovome slučaju obavještavamo Ministarstvo hrvatskih branitelja, Gradski ured za branitelje, ostale institucije i medije.

S poštovanjem,

za Klub veterana 148. br. HV /Milan Zanoški, predsjednik, v.r.

Klub veterana 148. br. HV, Zagreb-Trnje


Klub veterana 148. br. HV, okuplja, Hrvatske branitelje pripadnike 148. br. HV i sve ostale Hrvatske branitelej sa zagrebačke četvrti Trnja.

  1. brigada je ustrojena 12. kolovoza 1991. kao 5. brigada TO «Trnje». Mobilizirana je od 6. do 11. listopada 1991. na teritoriju općine Trnje. Kroz 148. Brigadu HV je od 1991. do 1995. prošlo – mobilizirano 5200  pripadnika – vojnih obveznika.. Zapovjednici su bili: Jozo Ćulav, Iljko Telenta, Tomislav Jantol, Matija Pavlović, Veljko Vičević. U brigadi je od 1991.-1995. godine poginulo 16 pripadnika.

Spomen ploča svim Trnjanima poginulim u Domovinskom ratu,  na zapadnom pročelju zgrade, u ulici Cvijete Zuzorić, kraj broja 1, podignuta je organizacijom i zalaganjem članova Temeljnog ogranka HDZ Marin Držić .

Ovo umjetničko djelo, rad je akademskog kipara Denisa Kraškovića iz Zagreba. Djelo je poklon umjetnika Trnju, dok je odljev također poklon TŽV “Gredelj” d.o.o., iz Zagreba. Ostale financijske i radne obveze realizirane su donacijama poduzeća, obrtnika i prilozima domoljuba članova Temeljnog ogranka HDZ Marin Držić.

Spomen ploču je, uz nazočnost mnoštva učenika OŠ Marin Držić, čiji je zbor uveličao svečanost, i građana Trnja, otkrio General Zbora ZVONIMIR ČERVENKO, 22. ožujka 1997. godine.

“Spomenik palim braniteljima naše Domovine napravio sam potaknut idejom aktivista HDZ-a, temeljnog ogranka Marin Držić. Koncepcija djela je: simbolikom srca, koje znači ljubav, hrabrost, život, volju, i žrtvu, opisati ljude koji su za našu slobodu dali najviše što su imali – svoje ŽIVOTE. Trideset i tri srca ujedno simboliziraju svakog poginulog za domovinu Hrvatsku, kao što i broj 33 označava 33 godine Isusa Krista, koji je patio, bio mučen i umro na križu za sve nas. Isus je uskrsnuo, kao što je i naša Domovina uskrsnula i pruža nam priliku da je učinimo ljepšom i bogatijom.

Neka je vječna slava i hvala Hrvatskim braniteljima i svima onima koji su položili živote za vječnu nam domovinu Hrvatsku.”

Klub veterana 148. br. HV, Zagreb-Trnje

Milan Zanoški, predsjednik, v.r.

 

 

 

 

Comments are closed.