NAPADAČI NA POLICIJU PUŠTENI, SINDIKAT: “Do kad će se to tolerirati i tretirati kao prekršaj”?

foto-twitter

Sindikat policije Hrvatske oštro osuđuje napade na policijske službenike dok obavljaju svoju dužnost, pa tako i posljednji napad u Trnovcu na njihove kolege iz Policijske postaje Varaždin. Nakon što su protekle subote izazvala incident u jednom ugostiteljskom objektu u Trnovcu, trojica muškaraca su napala i policijske službenike koji su došli na intervenciju te im zadala ozljede zbog kojih im je naknadno pružena medicinska pomoć.

Naime, kako su mediji javili, u ugostiteljskom objektu u Ludbreškoj ulici u Trnovcu u subotu, 11. ožujka oko 0.05 sati, trojica muškaraca starosti 22, 34 i 60 godina su vidno pijani udarali rukama i nogama po glavi i tijelu četvoricu muškaraca te jednu ženu koja ih je pokušavala smiriti, pri čemu su je vrijeđali i naguravali.

Također su razbijali inventar ugostiteljskog objekta, a nakon što su izašli na parkiralište, temeljem dojave na mjesto događaja stigla je ophodnja Policijske postaje Varaždin. Policijski su službenici zatražili na uvid osobne iskaznice radi utvrđivanja identiteta, pri čemu su odmah napadnuti od spomenute trojice. Oni su napali policijske službenike te ih počeli udarati rukama i nogama. Zbog toga su policijski službenici nad istima upotrijebili sredstva prisile.

– Kad su trojica napadača srušila jednog od policajaca na tlo te ga počeli gušiti, drugi je policijski službenik poradi visokog intenziteta i dinamike napada, zbog odbijanja napada spomenute trojice na drugog policijskog službenika, u krajnjoj nuždi, ispalio jedan upozoravajući hitac iz službenog vatrenog oružja u zrak – ističe PU varaždinska.

Kako su u međuvremenu na mjesto događaja pristigli i drugi policijski službenici u pomoć, napadači su uz uporabu sredstava tjelesne snage i sredstava za vezivanje savladani te je uspostavljeno povoljno stanje javnog reda i mira. Napadnutoj dvojici policijskih službenika je zbog zadobivenih ozljeda pružena medicinska pomoć te je utvrđeno da su uslijed udaraca napadača zadobili ozlijede po glavi, nosu, zubima i po tijelu.

Sva trojica napadača su uhićena te su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja za kaznena djela Prisila prema službenoj osobi i Napad na službenu osobu kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.

Iako je zatraženo da im se odredi istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja djela, sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu odredila im je zabranu posjećivanja ugostiteljskom objektu u Trnovcu te zabranu približavanja oštećenim policijskim službenicima na udaljenost manju od 100 metara.

Na ovo je reagirao policijski sindikat. Oni poručuju:

“Temeljem svega što smo saznali o ovom slučaju pitamo:

Zašto su počinitelji od strane DORH-a prijavljeni samo za POKUŠAJ kaznenog djela, a policajci su u napadu ozlijeđeni te su počinitelji savladani tek nakon uporabe sredstava prisile i dolaska pomoći?
Zašto počiniteljima nije određen ISTRAŽNI ZATVOR kada sutkinja i sama u svojem Rješenju PRIZNAJE POSTOJANJE ELEMENATA za određivanje istražnog zatvora (postojanje opasnosti od ponavljanja KD, a nisu ni ispitani svjedoci)?
Do kad će se tolerirati napadi na policijske službenike, ljude koji časno obavljaju svoju dužnost svakodnevno riskirajući svoje živote i što Republika Hrvatska poduzima da bi se to spriječilo?

Sindikat policije Hrvatske godinama upozorava da se napad na policajca, bio on verbalni ili fizički, treba tretirati kao teško kazneno djelo, čiji počinitelji zaslužuju najteže kazne. Policajci izlažu svoje živote i zdravlje štiteći sigurnost naših građana i zaslužuju pri tome imati potporu naše države.”