Napustio nas je Sergio Rabar, jedini general Hrvatske vojske u Istri, beskompromisni borac za Hrvatsku i hrvatsku Istru

Ponosan sam i čast mi je što sam general Hrvatske vojske i to iz Istre. Što sam dragovoljac domovinskog rata. Cijenim i volim kulturu, običaje, govor, književnost, umjetnost i postignuća moga Hrvatskog naroda...

General Hrvatske vojske Sergio Rabar

U riječkom KBC-u je nakon komplikacija u liječenju, u noći s petka na subotu, 4. na 5. veljače preminuo general Sergio Rabar. Štura je to, tužna, bolna,  i jedina informacija koju se može dobiti…

Sergio Rabar  rodio se 28. ožujka 1948. u Rovinju. S odličnim uspjehom završio je vojnu akademiju KOV JNA. U ljeto 1990. godine napustio je JNA te je nekoliko mjeseci bio bez radnog mjesta i plaće. Koncem godine zaposlio se u MUP-u RH. Bio je načelnik OZ Rijeka. Prvi je zapovjednik 111. brigade Hrvatske vojske.

Za sebe je sam napisao u jednoj polemici sa notornim Furiom Radinom:

General Hrvatske vojske Sergio Rabar odgovorio Radinu: Mandat niste dobili glasovima već krvnim zrncima…

„Ponosan sam i čast mi je što sam general Hrvatske vojske i to iz Istre. Što sam dragovoljac domovinskog rata. Cijenim i volim kulturu, običaje, govor, književnost, umjetnost i postignuća moga Hrvatskog naroda. Mogu Vam reći da ne mrzim nikoga jer poštujem prava i običaje drugih naroda.

Prvi sam oficir u Hrvatskoj koji je napustio JNA kada se pretvarala u zločinačku vojsku i to u svibnju 1990 godine. Otišao sam na ulicu bez primanja sa suprugom i dvoje djece. Zaposlio sam se u MUP-u nakon 4 mjeseca i odmah počeo pripreme za stvaranje buduće Hrvatske vojske. Zajedno sa trojicom istomišljenika i časnika osnovali smo 111 brigadu Zbora narodne garde koja je bila u to vrijeme jedina oružana sila Hrvatskog naroda u Istarskoj i Primorsko goranskoj županiji. Našom procjenom i odlukom otišli smo u studenom 1991. godine u Liku braniti našu domovinu. U tim bitkama stabilizirali smo crtu bojišnice, deblokirali i osigurali sigurnu komunikaciju prema Dalmaciji i povratili u bitki kod Otočca 150 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija pod ustavno pravni poredak RH. Da Vas podsjetim to je bilo vrijeme herojske borbe za Vukovar i pada Vukovara, Škabrnje i blokade Dubrovnika.“

General Sergio Rabar bio je beskompromisni borac za Hrvatsku i za hrvatsku Istru. Naglašavam hrvatsku Istru, jer se žestoko suprostavljao talijanašima iz IDS-a koji su zlorabili Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina na štetu većinskog hrvatskog naroda.

IDS je talijansku nacionalnu manjinu iskoristio kao alat u rashrvaćivanju svega što predstavlja identitet hrvatskog naroda u Istri. Iskoristio je 6,03 % pripadnika talijanske nacionalne manjine i nametnuo dvojezičnost nad 67% stanovnika Istre! A to im  je i bio cilj kada su ” autohtoni Istrijani” preoteli IDS od  autohtonih Hrvata.

Pored nas nekoliko samostalnih nestranačkih boraca za istinu i očuvanje identiteta hrvatskog naroda u Istri,  jedini general HV-a iz Istre Sergio Rabar, vjećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Rovinja, žestoko se borio protiv  samovolje  IDS- ovih vjećnika, predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika Rovinja, protiv njihove sustavne talijanizacije u gradu Rovinju i cijeloj Istri.

General je imao  svoj specifični nastup i stil, provokativan, iskren  i otvoren u istupima, koji je često izazivao  rasprave na granici incidenta, što je posebno iritiralo gradonačelnika Rovinja dr. Marka Paliagu i predsjednika Gradskog vijeća Valeria Drandića. Govorio je :

„Čini mi se da istarski pasoš, istrovnica, istarska zastava i 5 deklaracija IDS nije baš samo šala gospodina Miletića.“

Zanimljivo je i indikativno da predsjednik Gradskog vijeća Rovinja Valerio Drandić nije želio da se dodijele nagrade stanovnicima Rovinja koji su dali poseban doprinos u Domovinskom ratu. Poznato je da IDS-ovcima Domovinski rat, nije bio od početka njihov rat, pa ni ne čudi reakcija Valeria Drandića!

IDS je posebno licemjerno i pokvareno optužio generala Rabara da je jedini na Gradskom vijeću Rovinja glasovao  protiv izgradnje spomenika Domovinskom ratu u Rovinju, na što im je general odgovorio, da je on protiv IDS-ove zamisli spomenika bez ikakvog hrvatskog  i vjerskog obilježja:

„Sramotna odluka i kriterij. Ne razumijem šta znači indirektna spoznaja na spomen. Drugo znači li to da na spomeniku ne smije biti niti jedno obilježje , simbol ili oznaka Hrvatske države, Hrvatske državnosti i oznaka Hrvatske vojske. Hrvatska vojska je išla u obranu domovine sa krunicom oko vrata ili na ramenu. Mnoge su krunice obojene krvlju poginulih branitelja. U to doba ona je bila identitet Hrvatske vojske i poticaj branitelja za obranu domovine.

Gospodine Paljaga, gospodine Drandić , gospodine Rajko, znači li to da krunica, križ, šahovnica i Hrvatski pleter nemaju pristupa tom Vašem spomeniku, dakle na tom Vašem spomeniku ne predviđate nikakve simbole Hrvatske državnosti, Hrvatskog identiteta i Hrvatskih branitelja…..

Natpis na spomeniku PRO MEMORIA, PRO FUTURO je neprihvatljiv za mene kao branitelja jer smo branili i stvarali Hrvatsku državu, Hrvatski jezik i Hrvatske običaje i mislim da na takvim obilježjima natpisi moraju biti na Hrvatskom jeziku.“

To je jasan i nedvosmislen stav generala Sergia Rabara i  njegova misao vodilja!

Gradonačelnik dr .Marko Paliaga obrušio se na referendumsku inicijativu za ukidanje prava manjina da odlučuju o nekim pitanjima u Saboru RH, sa obrazloženjem” Promjene izbornog sustava su nužne, ali one sigurno ne smiju biti na štetu nacionalnih manjina. Zato ne dopustimo da se trguje, kalkulira i manipulira postojećim pravima nacionalnih manjina.”

Ali  nigdje ni riječi  kako se upravo u Rovinju ta prava nacionalnih manjina zlorabe!

Nije general Rabar bio protiv talijanske nacionalne manjine, kao ni mi koji smo s njim surađivali:

“Ja ne mrzim Talijane. Želim da se to zna. Mi s njima moramo imati suživot. I zadovoljstvo da smo tu, na ovom prostoru, zajedno. Ali neke se stvari moraju znati. A to je da su mnogi od njih instrument IDS-a pomoću koje ta stranka ostaje na vlasti. No ima tu, kod nas u Rovinju, talijanske politike koja je neprihvatljiva. Iredentisička je. Protiv nje se borim”

I kada o tim zloupotrebama nacionalnih manjina Sergio Rabar progovara onda vijećnici IDS-a napuste Gradsku vijećnicu:

„A istina je da po statutu Talijanska nacionalna manjina ima pravo na 4 vijećnika u gradskom vijeću grada Rovinja a pripada ih 2. Dakle  oduzeta su 2 vijećnika većinskom narodu. Pripadnika talijanske nacionalne manjine po popisu od 2011. godine ima 1485. od kojih 125 ne govori talijanskim jezikom. Od 14.294 žitelja grada Rovinja 5.200 nisu pripadnici većinskog naroda, dakle 3755 pripadnika nacionalnih manjina koji žive u Rovinju a nisu Talijani nemaju niti jednog predstavnika u gradskom vijeću. Od 17 vijećnika opozicija ima 6, IDS bez manjinaca 7, dakle 50% a sa 4 glasa talijanske manjine ima apsolutnu većinu i vlada gradom kako želi,  u načelu na štetu većinskog naroda.

Statut grada Rovinja u trećini članaka tretira prava talijanske nacionalne manjine. Radno tijelo gradskog vijeća, Komisiju za pitanja i zaštitu prava autohtone talijanske nacionalne zajednice biraju sami Talijani,  gdje većina moraju biti Talijani, a  ima takva prava da može suspendirati i skinuti sa dnevnog reda sve točke koje ne odgovaraju toj manjini. Na moj prijedlog da u sastav te komisije uđu i pripadnici i drugih manjina odbijen je“

 Nakon njegovih istupa  vijećnici IDS-a napuštali  su Gradsku vijećnicu, a gradonačelnik Paliaga  izjavljivao  da je on dokaz šovinizma i ludila. Veoma je indikativno i zanimljivo na što je general Rabar žestoko reagirao podatak o sastavu stanovništva grada Rovinja u kojem živi 63,34 % Hrvata i 11,25 % Talijana , a uvedena je dvojezičnost.

https://www.glasistre.hr/istra/ids-ovci-napustili-vijecnicu-za-vrijeme-rabarovog-izlaganja-a-on-im-porucio-tako-su-i-cetnici-bjezali-od-mene-593665

„ Mene kompromitirati ne možete. Bio sam major i to JNA iz koje sam izašao da bi branio svoju zemlju, a gdje ste bili vi? Ponosan sam što sam jedini general iz Istre. Vi nećete odgovarati na moja pitanja? Morate!“ glasno je govorio  general Rabar na što ga je predsjednik Vijeća upozorio da postoji 101 razlog zbog kojih bi trebao biti izbačen iz vijećnice.

Naravno kako neće general, branitelj burno reagirati kada mu IDS-ovci koji su bili protiv samostalne države Hrvatske i ne samo da nisu uzeli učešće u obrani, nego su rovarili protiv Hrvatske,  ovako bez imalo poštovanja i uvažavanja  s visoka dociraju:

„ Vi nemate kulture, vi ste sramota i ljudi vas trpe. Još jedna vaša riječ i tražit ću da vas se udalji, govorio  je predsjednik Valerio Drandić

A Sergio Rabar je bez imalo dvoumljenja  odgovorio: “Tako su i četnici bježali ispred mene”.

KRASNA ZEMLJO ISTRO MILA DOME RODA HRVATSKOG

HRVAT SAM BIO I HRVAT ĆU BITI ŽIVJELA HRVATSKA

OJ HRVATSKA MATI NEMOJ TUGOVATI ZOVI SAMO ZOVI

Pisao je  Sergio Rabar!

Takav je bio general Sergio Rabar!

Hvala mu i slava! Laka mu bila Hrvatska, istarska zemlja za koju se borio!

Počivao u miru Gospodnjem!

Autor / Lili Benčik / hrvatskepravice

VEZANE VIJESTI

General Hrvatske vojske Sergio Rabar odgovorio Radinu: Mandat niste dobili glasovima već krvnim zrncima…