Narod odlučuje: Saborski odbor za Ustav danas će raspravljati o referendumskim pitanjima

Na sjednici Odbor za ustav raspravljat će se o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative “Narod odlučuje” o dopuni Ustava RH člankom 72a te izmjeni članka 72. Ustava, koji je inicijativa predala Hrvatskome saboru u srijedu...

Hrvatski sabor će danas, 20. lipnja zasjedanje nastaviti raspravom o izmjenama i dopunama statuta Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a održat će se i sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem su dnevnom redu referendumska pitanja građanske inicijative “Narod odlučuje” za promjenu izbornog sustava…

Na sjednici Odbor za ustav raspravljat će se o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative “Narod odlučuje” o dopuni Ustava RH člankom 72a te izmjeni članka 72. Ustava, koji je inicijativa predala Hrvatskome saboru u srijedu.

Ustanopravni stručnjak, dr. Robert Podolnjak, držeći nedavno predavanje u Splitu, kazao je kako će svi oni tvrde da pitanja nisu u skladu s Ustavom, morati argumentirati te odgovore odgovarajući na obrazloženja uz ta pitanja.

“Mislim da će sada biti objavljena i obrazloženja uz referendumska pitanja. Svi oni koji smatraju da pitanja nisu u skladu s Ustavom morat će to utemeljiti odgovarajući na obrazloženja uz ta pitanja. Ona su vrlo detaljna, vjerujem i dosta kvalitetna i za prvo i za drugo pitanje i ona daju i odgovore svima onima koji su dosta paušalno govorili da su inicijative suprotne Ustavu, naročito ova druga koja govori o stanovitom ograničenju mandata zastupnika nacionalnih manjina. Vjerujem da ćemo paralelno s provjerom potpisa imati jednu kvalitetnu javnu raspravu i da ćemo argumentirati zašto smatramo da su u skladu s Ustavom i da ćemo imati dovoljno vremena sada o tome razgovarati tako da javnost bude sa svim upoznata prije eventualne odluke Ustavnog suda”, zaključio je Podolnjak na tribini pod nazivom “Je li Ustav trgovački ugovor HDZ-a i SDP-a ili vlasništvo građana RH?”

Comments are closed.