OGORČEN: NITKO NE SMIJE MANIPULIRATI HIMNOM- Josipa Lisac dobila kaznenu prijavu zbog “ismijavanja” Lijepe naše na inauguraciji…

Nedopušteno umjetničko penetriranje u strukturu...

Josipa Lisac-screenshot

Zbog načina na koji je izvela nacionalnu Hrvatsku himnu “Lijepa naša” na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića, Josipa Lisac je dobila brojne kritike i razne komentare od kojih su većina negativni, ali i prvu kaznenu prijavu…

Na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu danas je iz Opatije poslana kaznena prijava protiv Josipe Lisac, i to zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda Republike Hrvatske. Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, sumnjiči Lisac da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način, piše Dalmatinski Portal.

Naša himna je posebno lijepa i domoljubna, ali ovakva izvedba je čisto ismijavanje’, kaže autor kaznene prijave Boško Županović

Na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu danas je iz Opatije poslana kaznena prijava protiv Josipe Lisac, i to zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda Republike Hrvatske. Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, sumnjiči Lisac da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način.

Županović za Dalmatinski Portal kaže da je diplomirani pravnik i da nema neka osobita glazbena znanja da bi sa stručnog aspekta procjenjivao izvedbu Josipe Lisac.

U obrazloženju Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja.

Nedopušteno umjetničko penetriranje u strukturu

“Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela”, obrazložio je Županović.

Predložio je tužilaštvu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac.

kaznena prijava

Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske-OVDJE

Izvedbu nacionalne Hrvatske himne “Lijepa naša” u izvedbi Josipe Lisac poslušajte -OVDJE

U anketi 24.sata na pitanje “Je li vam se svidjela izvedba himne Josipe Lisac na inauguraciji?…Odgovorilo je 71.600 čitatelja a rezultat je sljedeći; (DA-29%)…(NE 71%)

screenshot-24.sata.hr

T.H.