Subota, 13. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

NASA objavila video slijetanja na Mars. Put dugačak 480 milijuna km trajao je gotovo sedam mjeseci…

Rover je prešao 480 milijuna km dug put kroz svemir. Perseverance je najnaprednije svemirsko vozilo poslano na drugi planet.

Ima 25 kamera, dva mikrofona i teži više od tone. Po prvi puta sa Zemlje je na Mars poslan i dron.

Rover će tijekom misije prikupljati uzorke, spremati ih u epruvete, a u konačnici bi to sve trebalo transportirati na Zemlju.

screenshot

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea, vrijedne 2,7 milijardi dolara, jest potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u vrijeme kad je nastajao život na Zemlji.

Ante Radonić
, komentator istraživanja svemira smatra kako je mala vjerojatnost da će misija dokazati da je na Marsu bilo života.

Misija Mars 2020. pokrenuta je u srpnju prošle godine. Ovo je tek peti rover koji je uspješno završio putovanje od Zemlje do Marsa. Prvi je sletio 1997., a posljednji je još ondje od 2012. Gužvu na Marsu dodatno stvara bespilotna letjelica InSight, koja od 2018. istražuje unutrašnjost tog planeta.

Put dugačak 480 milijuna km trajao je gotovo sedam mjeseci.

Sjedinjene Države nisu jedine fascinirane Marsom. Prošli tjedan u Marsovu orbitu ušle su sonde koje su zasebno lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina.

Tijekom vikenda, Perseveranceov navigacijski jarbol, koji je bio spušten od napuštanja Zemlje prošle godine, podignut je u vertikalu.

To je omogućilo glavnim znanstvenim kamerama na vrhu jarbola, sustavu Mastcam-Z, da počnu slagati panoramu okolnog terena u Jezeru kao i stanje samog rovera. Potonjim mozaikom slika žele se pronaći eventualna oštećenja koje je moglo nanijeti leteće kamenje u trenutku slijetanja.

Kontrolori će ovaj tjedan izvršiti ključni zadatak prebacivanja Perseverancea sa softvera koji ga je sigurno spustio na površinu Marsa na onaj koji omogućava robotu da se kreće i koristi opremu poput robotske ruke.

To će vjerojatno potrajati četiri marsovska dana ili Sola (marsovski dan traje 24 sata i 39 minuta). Prvu probnu vožnju od nekoliko metara mogli bismo vidjeti tijekom vikenda.

Ogroman je interes za mini-helikopter koji je putovao s roverom. Uređaj od dva kilograma izvest će prvi motorizirani let na nekom drugom planetu.

Ali prvo Perseverance mora pronaći pravo mjesto za smještanje ove letjelice za provođenje eksperimenata. Planeri misije rekli su u petak da će proći još nekoliko tjedana prije nego što robot stigne na odabrano mjesto, što će vjerojatno biti u travnju, prije nego što će Ingenuity (Domišljatost), kako je poznat mali helikopter, uzletjeti na nebo.

image

Letjelica Ingenuity (ilustracija)

Nasa Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Mjesto slijetanja Perseverancea nalazi se u četverokutu veličine 1,2 km sa 1,2 km koji je znanstveni tim neformalno nazvao Canyon de Chelly po spomeniku u američkoj državi Arizoni.

Robot sjedi na ravnom komadu zemlje na granici dvije geološke jedinice – glatke jedinice ispod kotača vozila koja sadrži ono što bi vjerojatno moglo biti tamna vulkanska stijena, i grublje jedinice koja sadrži stijene s puno minerala olivina.

Otprilike 2 km sjeverozapadno, nalazi se ono što se na satelitskim snimcima čini ostacima delte koja je nastala kad je krater Jezero prije više milijardi godina ispunio divovsko j

Delte nastaju kada rijeke uđu u šire vodno tijelo i odbace mulj i pijesak. U tim će sedimentima Perseverance tražiti znakove prošlih aktivnosti mikroba.

image

Slijetanje na Mars

Handout/Afp/Profimedia

Prvi zvukovi snimljeni na Marsu

Novi video s NASA-inog rovera Mars 2020 Perseverance bilježi glavne detalje tijekom posljednjih minuta njegovog ulaska u atmosferu, spuštanja i slijetanja na Crveni planet 18. veljače dok se svemirska letjelica padobranom spuštala prema površini Marsa, a mikrofon na roveru također je omogućio prvo snimanje zvukova s ​​Marsa.

– Ako ste pod dojmom velike količine video sadržaja, poslušajte kako zvuči sjediti na Marsu – poručili su iz NASA-e.

Neuvježbanom uhu to zvuči poput zujanja niske frekvencije. Otprilike u 10. sekundi snimke od 60 sekundi, čuje se vjetrić s Marsa, kao i mehanički zvukovi rovera na površini.

Mikrofon pričvršćen na rover nije prikupio neke naročito korisne podatke tijekom spuštanja, ali uređaj koji se normalno može kupiti u trgovinama, preživio je vrlo dinamičan spust na površinu Marsa i 20. veljače snimio zvukove iz kratera Jezero.

Poslušajte kako zvuči Mars:

A.G.

Najnovije

Svi smo mi klečavci – samo su neki 2 u 1 kmečavci i klečavci

General Željko Glasnović na svom facebook profilu prenio je objavu Anite Plazibat koju prenosimo u cijelosti: "Svi smo mi klečavci - samo su neki 2...

Program Rodnih studija vraćen na dodatno usklađivanje

Tema osnivanja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu - dobila je svoj nastavak. Prema tumačenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih riječ je o novom studiju...

Thompson će 8. kolovoza održati prvi samostalni koncert nakon dvije godine

Foto:Facebook   Stigla je važna vijest za sve obožavatelje Marka Perkovića Thompsona. Nakon pune dvije godine održat će samostalni koncert na stadionu Gospin dolac u Imotskom....

Uoči ljetne saborske stanke zaoštrio se sukob DP-a i ljevice

Foto:HRT/Screenshot   Uoči ljetne saborske stanke zaoštrio se sukob između DP-a i ljevice oko pitanja roda. Jesu li ugrožena prava molitelja na trgovima ili pak oni...

Split nazvao vrtić po partizanki koju su ubili Nijemci, DP-ovci šokirani

Foto:Facebook   Grad  Split odlučio je promijeniti ime vrtića na Marjanu. Dosadašnje ime Tamarin odlazi u povijest, a djeca će od jeseni pohađati Dječji vrtić Palmina,...