‘Našli smo ampulu s fosforom na požarištu’: zapovjednik vatrogasaca iznio podatak koji daje za pravo svima koji misle da su požari na šibenskom području podmetnuti

Našli smo jedan primjerak staklene ampule u kojoj je nekakav papirić, i nekakav kao fosforni nastavak. Dali smo to u policijsku u Biograd, tako da...

Foto Jure Mišković / Hanza Media

Malo tko u biogradskom i benkovačkom zaleđu vjeruje da je desetak požara koji su planuli gotovo istovremeno buknulo pukim slučajem, a njihove sumnje u podmetanje potvrdio je svojim izjavama zapovjednik zadarskih vatrogasaca Željko Šoša. Otkrio je da su vatrogasci na terenu pronašli tragove koji bi mogli upućivati na namjerno izazivanje požara.

–  Našli smo jedan primjerak staklene ampule u kojoj je nekakav papirić, i nekakav kao fosforni nastavak. Dali smo to u policijsku u Biograd, tako da će vjerojatno istraga pokazati o čemu se radi – izjavio je za HRT Darko Banić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Biograd.

Ako su požari uistinu namjerno zapaljeni, onaj tko ih je podmetnuo pomno je izabrao trenutak kad će ih potpaliti, s obzirom da prognostičari već danima najavljuju buru. Isto je tako pomno izabran i teren: kod Vrane, gdje je već gorjelo ovoga ljeta i gdje je trenutno najkteža situacija, teren je izrazito nepristupačan i dobrim dijelom miniran pa vatrogasci ne mogu gasiti. Požar se protegnuo na više kilometara, a vatrogasci i mještani se uzdaju u pomoć kanadera.

D.K