Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nastavak lustracije u pravosudnom sustavu Poljske: Uklonjeni portreti sudaca iz doba komunizma…

Do velike promjene vlasti unutar poljskog Vrhovnog suda došlo je nakon završetka šestogodišnjeg mandata predsjednice Vrhovnog suda Malgorzate Gersdorf zaključenog prošlog četvrtka. Ona je inače bila poznata kao oštra kritičarka pravosudne reforme koju provodi trenutna konzervativna Vlada stranke Pravo i pravda (PiS)…

U skladu sa zakonom, predsjednik Andrzej Duda dodijelio je Kamilu Zaradkiewiczu dužnost trenutnog predsjednika Vrhovnog suda do izbora novog. “Gersdorf je kao bivša čelnica Vrhovnog suda željela odabrati tko će je naslijediti. To je nezakonito “, kazao je poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro, prenosi Dziennik.pl.

Ziobro je dodao da je Zaradkiewicz dokazao svoju hrabrost kao član Vrhovnog suda, rekavši: “To je čovjek koji dolazi iz drugačijeg političko-akademskog kruga od onih s kojima PiS obično surađuje. To daje dodatno priznanje predsjednikovoj odluci da mu povjeri ove odgovornosti.”

Kao svoj prvi potez, Zaradkiewicz je iz zgrade Vrhovnog suda uklonio portrete predsjednika Vrhovnog suda iz razdoblja komunizma.

On je u priopćenju istaknuo da za vrijeme vladavine komunističke vlasti do 1990., neovisno poljsko pravosuđe slobodne poljske države nije funkcioniralo.

Prošle godine zatražen postupak protiv tužitelja iz doba komunizma

Podsjetimo, specijalni povijesni tužitelj Instituta nacionalnog sjećanja (IPN) prošle su godine zatražili pokretanje postupaka protiv sedam sudaca i tužitelja iz vremena komunizma, koji su zatvarali pro-demokratske borce tijekom osamdesetih godina.

Ministar pravosuđa tada je otkrio da se među njima nalaze i dvojica sudaca koji su donedavno bili aktivni u Vrhovnom sudu.

Inače, radi se o poljskoj državnoj ustanovi čija je uloga uglavnom arhiviranje i upravljanje dokumentima o zločinima, koji su počinjeni tijekom Drugog svjetskog rata u doba Njemačke i Sovjetske okupacije Poljske kao i u doba Narodne Republike Poljske od strane državnih ustanova protiv poljskih građana.

Institut nacionalnog sjećanja (IPN) je osnovan 1998. godine, od kada intenzivno radi na lustraciji poljskog društva. Tijekom prvih petnaest godina od svog osnutka IPN je prikupio preko 90 kilometara arhivske građe, izdao 1.794 publikacije, organizirao 453 izložaba, održao 817 konferencija i pokrenuo 30 obrazovnih internetskih portala. U istom razdoblju istraživači Instituta održali su razgovore s više od 103.000 svjedoka i ispitali 508 osoba optuženih za kaznena djela, što je dovelo do 137 presuda od strane sudova.

IPN također daje mišljenje o nastavnim planovima i programima i udžbenicima iz povijesti koji se koriste u poljskim školama i koji su uključeni u aktivnosti obuke nastavnika, a ujedno suorganizira poslijediplomske studije povijesti na Sveučilištu Jagiellonian i Sveučilištu Maria Curie-Skłodowska.

Institut nacionalnog sjećanja u funkciji ima pet glavnih odjela, a to su: Glavna komisija za procesuiranje zločina protiv poljske nacije, Zavod za pružanje i arhiviranje dokumenata, Zavod za javno obrazovanje, Lustracijski zavod te lokalne podružnice.

G.S.

Najnovije

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, protiv Albanije ući kao favorit

Foto:HTV/HRT   Dan nakon teškog poraza od Španjolske izbornik Zlatko Dalić podijelio je svoje dojmove s medijima na konferenciji za novinare u hrvatskoj bazi u Neuruppinu,...

Ne prestaju antikatolički incidenti u BiH: Mlade osobe ometale misu u sarajevskoj katedrali, viknuli: ‘Bajram barećula’

Foto:Katolički tjednik   Danas je na jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je u 8 sati predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr....

Meloni: Nadam se da će Europa uzeti u obzir poruku europskih građana

Foto:Facebook   Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici uzeti u obzir poruku koju su...

Sisak: Šačica prosvjednika protiv Hoda za život predvođena gradonačelnicom

Foto:Narod.hr   Hod za život u Sisku, koji je obilježen sjajnom atmosferom koju su gradili sudionici Hoda, nastojala je pokvariti šačica prosvjednika predvođena gradonačelnicom Siska Kristinom...

Video intervju s Ivom Hrkać, udovicom Miljenka Hrkaća:

Foto:Braniteljskiportal.ba   „Netko je dobro prodao glavu pokojnog Miljenka Hrkaća u tadašnjoj Lištici“!? Fra Mario Knezović je uradio intervju s udovicom pokojnog Miljenka Hrkaća, Ivom Hrkać ,sada...