Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nastavak progona Crkve u Nikaragvi: Zabranili procesije za Veliki tjedan

Foto:Wikipedija

 

Pred Veliki tjedan katolici u Nikaragvi koji se pripremaju za vjerska slavlja ponovno su se suočili s progonom od strane diktature predsjednika Daniela Ortege i njegove supruge, potpredsjednice Rosario Murillo.

Prema Marthi Patricii Molini, nikaragvanskoj odvjetnici i autorici izvješća na španjolskom jeziku ”Nikaragva: Progonjena Crkva?”, Ortegin režim ”želi potpuno iskorijeniti vjeru katoličkog naroda kako bi eliminirao samu Crkvu iz Nikarague”.

Ortega zabranio procesije na otvorenom

U objavi na Facebooku Molina je izvijestila da je za Veliki tjedan 2024. u cijeloj zemlji zabranjeno oko 4800 procesija na otvorenom (ova brojka uključuje procesije četiri korizmena petka). Procesije na otvorenom su istaknuti i sastavni dio latinoameričke katoličke pobožnosti. Umjesto vanjskih procesija, sve katedrale biskupija u Nikaragvi održavaju procesije unutar crkve, kao što je slučaj i s većinom župa i kapela u zemlji, prenosi Narod.hr.

Molina je za ACI Prensa rekla da “režim progoni Katoličku crkvu samo zato što govori istinu u svjetlu Evanđelja i ukazuje na sva kršenja ljudskih prava koja su počinili diktatori.”

”Kao katolički narod, Nikaragva je zemlja koja je vrlo posvećena pučkoj pobožnosti”, dodala je. Razni gradski dužnosnici, ističe, pozivaju na vjerske aktivnosti za Veliki tjedan bez ovlaštenja ili sudjelovanja Katoličke crkve. No, to je samo način da se umiri narod, dok se u isto vrijeme marginalizira Crkva.

”Nitko nije siguran, ni klerik ni laik”

Molina je istaknula da u Nikaragvi samo javno izražavanje vjere dovodi građane u ozbiljnu opasnost od policijskog pritvaranja. Nitko nije siguran, ni klerik ni laik. Svećenici su pod stalnim nadzorom obavještajnih službi Orteginog režima.

”Progon i zastrašivanje svećenika nije se promijenio. Naprotiv, svakim danom sve više raste”, rekla je Molina. Ona ističe da su mnogi dobili prijetnje smrću jer su se usudili progovoriti protiv nepravde. Ortega-Murillov režim ne nudi nikakvu opciju redovnicima i redovnicama za slobodu izražavanja. Ako se itko usudi usprotiviti, gotovo odmah biva uhićen.

”Vjera naroda temeljni je stup za održanje Crkve Nikaragve”

”Neke procesije su navodno bile dopuštene oko bloka u kojem se nalazi crkva. No u zadnji čas bi se pojavio policijski službenik i izdao zapovijed da ljudi ne mogu izaći iz crkve na procesiju, pod prijetnjom pritvora”, objavila je Molina na Facebooku.

Prema riječima odvjetnice, vjera naroda temeljni je stup za održanje Crkve Nikaragve, kao i njihova duboka marijanska pobožnost i ljubav prema molitvi. Unatoč represiji i progonu, Molina je primijetila da se nije smanjilo sudjelovanje vjernika u vjerskim slavljima. “Nisu okrenuli leđa svojim pastirima”, zaključila je, prenosi CNA.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...