Nazor: Svima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nijedna kazna nije adekvatna

Kad gledamo dokumente, onda nema nikakve dvojbe da je za rat na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine odgovorna Srbija, ustvrdio je Nazor...

Foto-screenshot

Presudom Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) nije zadovoljena pravda, Hrvatska ne može biti zadovoljna, Srbija je nedvojbeno upravljala postrojbama koje su činile zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – složili su se komentator Hrvatske radiotelevizije Tihomir Vinković i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, koji su središnjem Dnevniku HTV-a prokomentirali današnju presudu kojom su pripadnici srbijanske službe sigurnosti Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora…

“Presuda ne samo da nije dovoljna, nego se ni ne odnosi na sve za što ih se teretilo, a teretilo ih se za zločine u Hrvatskoj. One paravojne postrojbe koje su oni osmišljavali, uvježbavali, naoružavali i poticali ih u stvari da rade ono što su radili od Vukovara do Škabrnje nisu jednostavno uzete u obzir kao da su im Simatović i Stanišić bili zapovjednici, rekao je Vinković.

S druge strane i u Bosni i Hercegovini za mnogobrojne zločine nisu osuđeni, nego za samo jedan zločin koji su počinili pripadnici Postrojbe za posebne namjene MUP-a Srbije kojemu su oni bili nadređeni, a riječ je o zločinu u Bosanskom Šamcu, dodao je Vinković…

Dakle, presuda nije obuhvatila sve zločine, za koje je nedvojbeno utvrđeno da su se dogodili, da su na određeni način sudjelovali Simatović i Stanišić, da su bili dio jednog zajedničkog zločinačkog pothvata kojemu je bio cilj etnički očistiti područja koja su trebala biti pod srpskom dominacijom. Međutim, u jednoj paradoksalnoj igri riječi tvrdi se da to ne može biti jedini zaključak koje sudsko vijeće može donijeti – da su Simatović i Stanišić dijelili ciljeve tog zajedničkog zločinačkog pothvata, prokomentirao je Vinković.

Ovaj proces je bio najzatvoreniji proces na Haškom tribunalu uopće, jer se srpska država pobrinula da se velika većina dokumenata i dokaza ne predstavi javnosti, nego je bilo na zatvorenim sjednicama, rekao je.

Nazor: Puno je nelogičnosti

Svima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nijedna kazna nije adekvatna pa ni Simatoviću i Stanišiću koji su odgovorni za smrt tisuća ljudi, rekao je Nazor, dodajući kako odluku o visini kazne prepušta pravnicima.

Ovdje je puno nelogičnosti. Nisu, kažu, mogli dokazati izvan svake sumnje da su Simatović i Stanišić dijelili ciljeve zajedničkog zločinačkog pothvata. A po čemu su zaključili, primjerice, u postupku generalu Praljku i ostalima, upitao je Nazor. To je neuvjerljivo, nevjerodostojno, a rekao bih da je i sramotno, zaključio je…

O tome što ovakva presuda znači u kontekstu odgovornosti Srbije za ratove na području bivše Jugoslavije, Nazor je rekao kako više od presude znače činjenice iz povijesnih izvora, a kao primjer je naveo tzv. kapetana Dragana koji je u Knin bio doveden po nalogu MUP-a Srbije i koji je službena izvješća slao SDB-i u Beograd. U mnogim se takvim dokumentima spominju Simatović i Stanišić, dodao je Nazor.

Kad gledamo dokumente, onda nema nikakve dvojbe da je za rat na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine odgovorna Srbija, ustvrdio je Nazor.

G.S.