Utorak, 16. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

“NE DAJ SE CETINO” Prosvjed u Sinju protiv izgradnje plinske termoelektrane na Perući…

Uredništvo Braniteljskog portala daje punu potporu Sinjanima i Cetinjanima u obrani nemjerljivog i vrijednog ne samo cetinskog nego i nacionalnog resursa bez premca u Republici Hrvatskoj. Ne daj se Cetino!

U Sinju je danas održan prosvjed protiv izgradnje termoelektrane na Perući, na kojem se okupilo više od 2 tisuće građana Sinja i Cetinske krajine, ali i drugih mjesta Splitsko-dalmatinske županije.
Prosvjed su podržali sinjski franjevci te brojne braniteljske i civilne udruge.
Iz građanske inicijative ‘Ne daj se, Cetino’ ističu kako je cilj prosvjeda zaustaviti projekt izgradnje termoelektrane Peruća, jer će njime biti uništen najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, jezero Peruća i rijeka Cetina. Tvrde da bi se u Peruću i Cetinu iz termoelektrane, za koju kažu da se gradi isključivo zbog profita pojedinaca, ispuštale otpadne i otrovne vode, koje bi uništile ekosustav cijelog područja.
 
Prosvjed je počeo nastupom klape Sinj koja je izvela pjesmu ‘Ne daj se, Cetino’, nakon čega se građanima obratio pokretač građanske inicijative ‘Ne daj se, Cetino’ Mislav Cvitković, mag. phys.
 
Cvitković je govor počeo riječima kako ne želi govoriti o brojkama, već o egzaktnom sažetku u jednoj riječi cijele borbe i svih argumenata, a to je srce, jer su svi argumenti, rasprave, brojevi, proračuni i prirodne znanosti samo sredstvo da se spasi ono što je u srcu. Poručio je da bi narod, kada ne bi imao dostojanstvo i srce za ovaj problem umro od srama.
 
Sudionici prosvjeda protiv izgradnje plinske termoelektrane na Perući poručili su u subotu iz Sinja da stanovništvo Cetinske krajine ni pod koju cijenu neće dopustiti gradnju tog objekta na jezeru Peruća, upozorivši Vladu da će svojim tijelima blokirati prometnicu dok ne odustane od tog projekta.
 
“Svi ovdje smo spremni dati krv protiv plinske termoelektrane na Perući”, rekao je organizator prosvjeda Mislav Cvitković, upozorivši da bi se izgradnjom termoelektrane na Perući izlučivale ogromne količine otrovnog plina, a svakodnevno bi se stvaralo 280.000 litara otpadnih voda, što bi uništavalo život u Cetinskoj krajini.
 
“Ova termoelektrana bila bi tvornica smrti u Cetinskoj krajini”, poručio je Cvitković, tvrdeći da oni koji žele graditi termoelektranu na Perući gledaju isključivo na novac. “U njihovim žilama teče zelena tinta opranog novca i krv pohlepe”., rekao je.
 
Cvetković je ustvrdio da je Peruća najveći resurs prirodne vode u Hrvatskoj pa bi je trebalo zaštititi kao nacionalno strateški nedodirljiv resurs.
 
Izgradnja termoelektrane na Perući po njegovim riječima nema nikakvo ekonomsko opravdanje. U zadnje dvije godine, dodao je u osam zemalja EU zatvoreno je 18 takvih elektrana dok je za još 18 elektrana najavljeno zatvaranje.
Upozorio je također da je izgradnja plinske termoelektrane predviđena na mjestu na kojem su u Domovinskom ratu poginula dva branitelja. „Opet bi nam htjeli uzeti Peruću ali mi smo, ako treba, opet spremni krvlju obraniti Peruću i Cetinu kao što su je branitelji branili u ratu, ako treba svi ovdje idemo proliti krv ali Peruću i Cetinu ne damo,“ poručio Cvitković.
 
Stanko Uršić, umirovljeni profesor zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta kritizirao je zagovornike izgradnje termoelektrane na Perući, utvrdivši da se takva agresija na tako vrijedan resurs u ekološkoj znanosti zove se zločin.
 
“Stajemo u obranu nemjerljivo vrijednog ne samo cetinskog nego i nacionalnog resursa bez premca u Republici Hrvatskoj, a uzmicanje od toga je veleizdaja”, poručio je Uršić.
 
Po njegovim riječima u ekološkoj znanosti je nezamislivo da se na takvom resursu gradi termoelektrana.
 
Miro Bulj iz Mosta također je rekao kako neće dopustiti da okupiraju Peruću. “Za našu vodu i Cetinu, koju smo obranili 90-ih, koju je bio okupirao srbočetnički general Ratko Mladić, sada mogu poručiti kako nećemo dozvoliti da je okupiraju oni koji nam žele oduzeti život”, rekao je Bulj.
Prosvjednici su imali istaknut veliki transparent s natpisom: “Ne damo Peruću!, Ne damo Cetinu!, Idite u miru!”, a istaknuli su i transparente s natpisima: “Voda=Život”, “Cetina turizam”, Sudstvom ogorčeni građani RH”.
 
Tvrtka MCC je u listopadu 2016. izvijestila kako je riječ o projektu Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura u sklopu kojeg je predviđena izgradnja četiriju elektroenergetskih objekata u Dalmatinskoj zagori, odnosno plinske elektrane Peruće koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju, reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruća.
 
Projekt Vis Viva jedan je od dvaju strateških projekata na području Hrvatske objavljenih na europskom portalu projekta ulaganja (EPPU). Taj je projekt istaknut u izvješću o provedbi ulaganja za Europu u Republici Hrvatskoj od 25. rujna do 31. srpnja 2016., prihvaćenom na sjednici Vlade 28. rujna 2016. godine.
Puna podrška Uredništva Braniteljskog portala Sinjanima i Cetinjanima…
-Uredništvo Braniteljskog portala daje punu potporu Sinjanima i Cetinjanima u obrani nemjerljivog i vrijednog ne samo cetinskog nego i nacionalnog vodnog resursa bez premca u Republici Hrvatskoj. Ne daj se Cetino!
 
Autor-Braniteljski portal/Hina

 

Najnovije

Australija: napad nožem na asirsku crkvu teroristički čin

Foto.Pixabay   Australska policija u utorak je priopćila da je napad nožem na biskupa asirske crkve i neke sljedbenike u Sydneyu bio teroristički čin motiviran navodnim...

Biblijska poruka 16.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isus – Ja sam kruh života

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,30-35 Reče im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s...

SAD: Donji dom Kongresa glasat će odvojeno o pomoći Izraelu i Ukrajini

Foto:Pixabay   Američki Zastupnički dom idući će tjedan odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, najavio je u ponedjeljak republikanac Mike Johnson, više od dva mjeseca...

Radić: Glas za MOST i ostale stranke proizašle iz krila DP-a bit će bačen glas, ali ne u smeće – to će biti glas...

Foto:Domovinski pokret   Kandidati Domovinskog pokreta IV. izborne jedinice, na čelu s Marijem Radićem na današnjoj konferenciji za medije pozvali su sve građane da u srijedu...

Ante Deur: Vjera, obitelj, domovina!

Ante Deur, hrvatski dragovoljac koji je prošao sva bojišta, od Vukovara, preko Kupresa do pobjedničke Oluje.   Ratne traume mu liječila mnogobrojna obitelj. Naime, supruga Duvanjka...