Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

“Ne može mu nitko ništa:” Obrana traži obustavu postupka u Bandićevoj “aferi štandovi”

Odvjetnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suoptuženika u “aferi štandovi” u četvrtak su zatražili da se, unatoč potvrđenoj optužnici, postupak obustavi jer tvrde da optužnicu nije zastupao ovlašteni tužitelj, a sudac koji vodi pripremno ročište će svoju odluku objaviti u 14 sati.

“Obrana je danas ustala sa zahtjevom u ime pravde i pravičnosti i poštivanja zakona. Zahtijevali smo da sud donese odluku da li je ovu optužnicu zastupao ovlašteni tužitelj”, kazao je odvjetnik Krešimir Krsnik koji zastupa Bandićeva soptuženog suradnika Ivicu Lovrića.

Pojasnio je kako obrana smatra da tužitelj koji je potpisao optužnicu to nije mogao učiniti niti je mogao voditi postupak “jer nije zadovoljio zakonske uvjete”.

“Kao posljedica takvog ponašanja, koje je nama neshvatljivo, jer državno odvjetništvo je to koje prvo mora biti branik zaštite prava, ustavnosti i zakonitosti postupanja, smo tražili da se ovaj postupak obustavi i sad čekamo odluku suca pripremnog ročišta”, kazao je Krsnik.

Pojasnio je da obrana smatra kako tužitelj “nije imao dovoljno staža”, jer “zakon traži najmanje osam godina staža nakon položenog pravosudnog ispita, odnosno iskustva na tim poslovima, ali zakon striktno kaže da mora ispuniti taj uvjet da bude ovlašteni tužitelj. Dakle tu je povrijeđena zakonska norma o kojoj mislim da rasprave nema”, dodao je Krsnik.

Odugovlačenje postupka ili zakonita borba za klijente

Na novinarsko pitanje kako je dojam da obrana čini sve da bi se postupak odužio Krsnik je kazao da se oni bore za svoje klijente u smislu zakona.

“Ovog postupka nikada nije trebalo biti. Ako ste zaboravili mi smo već imali odluku kojom se optužnica odbacuje jer nema kaznenog djela. Nakon odluke Vrhovnog suda, koji u tom smislu nije govorio ništa, se otvorila ova rasprava. Mi se uopće ne bojimo niti izbjegavamo. Dapače, želimo da to što prije završi, da se ne koristi u dnevno političke svrhe, nego ono što nas sve zanima… da imate pravnu sigurnost. Jer ako diže optužnicu osoba koja nije ovlaštena, ako se vodi kazneni postupak za djelo koje ne postoji, onda se vi zapitajte da li mi radimo ispravan posao ili ne. Činimo to u ime svih vas”, kazao je Krsnik.

Prva optužnica protiv Bandića potvrđena je nakon niza odgoda još u srpnju, dvije i pol godine nakon podizanja, a i pripremno ročište više je puta do sada odgađano. Obrani je u međuvremenu odbijena i tvrdnja da je dio dokaza u istrazi prikupljen nezakonito.

Bandić je u “aferi štandovi” optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.Autor- Hina

I.V.

Najnovije

Dana 17. svibnja EU odala počast dugi i LGBTQ agendi. Devet zemalja odbilo je sudjelovati

Foto:Pixabay   17. svibnja Europska Unija odala je počast dugi i LGBTQ rodnoj ideologiji. No, čak 9 zemalja je odbilo sudjelovati i potpisati dokument. Nacije njemačkog govornog...

Poznata lica na Hodu za život u Zagrebu

Foto Narod.hr/Instagram (Marijana Petir) Ovogodišnji deveti po redu Hod za život u Zagrebu okupio je mnoštvo ljudi koji su porukama i transparentima poručili da su...

Domovinski pokret ima tri ministra: Jedan od njih je odvjetnik iz Hercegovine

Foto:RTL Danas   Domovinski pokret u novoj vladi ima tri ministra. To su Ante Šušnjar, ministar gospodarstva, Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva, i Josip Dabro,...

Eurovizija, naša kulturno identitetska zabluda, ali i velika šansa za promociju turizma

Foto:ProTV   Piše:Marinko Brkić, Turističke priče.hr Nekad “vizija, a danas song zabava” glavni je proljetni događaj koji kreira i imidž turističke destinacije, pa i ne čudi što...

Prefekt Dikasterija za nauk vjere o Međugorju

Foto:Međugorje-info   Prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Victor Manuel Fernández je na predstavljanju novih normi za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena, u petak 17....