NE PRESTAJE SE TRESTI: Novi potres magnitude 3,6 na području Banovine. U zemlji se otvorilo oko 90 vrtača

Hrvatski seizmolog Krešimir Kuk kaže, kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima...

Danas se na području Sisačko-moslavačke županije poslije 9 sati osjetilo novo podrhtavanje…

Prema podacima EMSC-a, potres je bio magnitude 3,6 prema Richteru. Epicentar potresa zabilježen je na dubini od 2 kilometara. Epicentar je bio udaljen tri kilometra od Siska pa ga je mnogo osoba na tom području osjetilo.

Podrhtavanje tla uzrokovano potresima nastavlja se i dalje na području Banovine u blizini Siska.

Seizmolozi ne mogu pronaći pravi odgovor na pojavu urušavanja tla i stvaranja dubokih rupa u zemlji kojih na Banovini samo na jednom području ima oko 90, što stvara dodatne probleme potresom ugroženim ljudima.

twitter Hrvatski seizmolog Krešimir Kuk kaže, kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima…dubina oko 7-8 metara  širina se svakim danom sve većim odranjanjaem zemlje širi i to ne prestaje. Tlo je dosta nemirno

Hrvatski seizmolog Krešimir Kuk kaže, kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima.

– Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmene spoznaje kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo, naglasio je.

Rupe ili zemljani krateri širine i do 30-ak metara a dubine između 7-9-metara za sad su još uvijek nepoznanica za seizmologe koji ih nazivaju vrtačama i nikad se ne zna kad će se neki novi krater ili duboka rupa u zemlji otvoriti. Ova pojava je za ljude koji se nalaze na tom teritoriju dodatno zagorčala živor, jer se moraju iseliti iz svojih kuća u čijim se dvorištima otvaraju ovi krateri.

Ovo ne pamte ni stariji seizmolozi, to je za nas nešto sasvim novo

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” kako potresi na Banovini još nisu prestali, ali seizmička aktivnost slabi što je i očekivano. Naglasio je kako će podrhtavanje trajati još mjesecima, ali će potresi biti slabiji, ustvrdio je.

Kuk je kazao kako stanovništvo na Banovini osjeti i slabija podrhtavanja tla, a ostali stanovnici Hrvatske koji su udaljeni od epicentra mogu osjetiti potrese veće od dva stupnja po Richteru.

Kuk je istaknuo kako će seizmolozima novi uređaji koji su im na raspolaganju pomoći da sve podatke koje dobiju uspiju analizirati.

– Još smo u procesu postavljanja svih instrumenata. Do sada smo odradili dobar dio posla, ali još uvijek razmještamo seizmografe koji su kompliciraniji, poručio je.

M.M.