Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ne prestaju antikatolički incidenti u BiH: Mlade osobe ometale misu u sarajevskoj katedrali, viknuli: ‘Bajram barećula’

Foto:Katolički tjednik

 

Danas je na jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je u 8 sati predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr. vlč. Oliver Jurišić, tijekom propovijedi došlo do neugodnosti, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.ba.

Skupina od tri-četiri mladića koja je naknadno, nakon početka misnog slavlja ušla u katedralu te kratko sjela u zadnje klupe na desnoj strani, poslije nekog vremena, tijekom propovijedi, ustala je i krenuvši prema izlaznim vratima s podsmijehom povikala „Bajram barećula“ (tradicionalan izraz čestitanja važnog muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, op. Bitno.net) te napustila bogomolju.

“Pitamo se je li prejudicirano za pretpostaviti kako su mladići upravo nakon klanjanog Bajram-namaza (koji se, kako je objavila Islamska zajednica u BiH, klanja u 5:41h) došli u sarajevsku prvostolnicu ‘praviti se važnima i pokazati svoj neodgoj ili je po srijedi nešto drugo?!”, poručili su iz Katoličkog tjednika, medija u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije.

Sve više antikatoličkih incidenata u BiH

Premda ispad u sarajevskoj katedrali nije bio ozbiljnijeg karaktera, činjenica je kako se prošlih mjeseci i godina bilježi sve više antikatoličkih incidenata u Bosni i Hercegovini, osobito u miješanim katoličko-muslimanskim sredinama.

Podsjećamo, nedavno je u Bugojnu, tijekom proslave Tijelova, skupina mladića ometala katoličke vjernike uzvikujući “Tekbir!”, što znači “Alah je velik/najveći”. Bugojanski župnik istaknuo je kako se slični incidenti odvijaju redovito tijekom velikih kršćanskih blagdana.

Početkom siječnja su u Neumu razbijeni križevi ispred crkve sv. Ante.

U rujnu prošle godine, u razmaku od dva tjedna, napadnut je i opljačkan katolički župnik u Kaknju te je vandalizirano groblje Družbe Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu.

Ranije su također oskrvnuti vjerski simboli u Uskoplju, katoličko groblje u Kaknju te križni put u Drijenči kod Tuzle.

Slični incidenti zabilježeni su početkom 2022. na katoličkom groblju u Mostaru dok su krajem 2021. oskrvnute filijalna crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu te kapelica i kip Majke Božje u naselju Kralje kod Bihaća, što je bio treći takav incident u tom gradu u godinu dana.

Također, tijekom ‘Noći vještica’ 2021. godine, netko je iscrtao sotonističke simbole na križu u zeničkoj župi Čajdraš.

Dodajmo i kako su sredinom prosinca 2021. godine u Sarajevu na ulaznim vratima stana jedne katoličke obitelji ispisane prijeteće poruke. Sarajevska policija tada je izvijestila kako je uhitila počinitelja, za kojeg je utvrđeno da je psihički bolesna osoba, piše Bitno.net.

Najnovije

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...

Bio je ponos svoje Imotske krajine i cijele domovine: ‘Ja umirem, živila Hrvatska’

Foto:Platforma X   U Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, u subotu navečer otvoren je Spomen park Mate Vučka Čigre, poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske...

Biblijska poruka 22.7.2024. (Sveta Marija Magdalena) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ženo, zašto plačeš?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 20, 1-2.11-18 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s...

Biden odustao od predsjedničke kandidature

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će prekinuti svoju kandidaturu za reizbor, rekavši da je “to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje”.   Biden...