NE ZABORAVITE-Večeras spavamo sat kraće; kazaljke s dva pomičemo na tri sata…

Ljetno računanje vremena traje do 30. listopada...Ljetno računanje vremena donosi sa sobom i nova pravila u prometu....

i-lustracija

U noći s 28. na 29. ožujka, sa subote na nedjelju, počinje ljetno računanje vremena. U dva sata kazaljke na satu pomičemo na tri…

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (“NN” 70/19), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, započelo je 1. studenog 2019. godine, a završava 31. ožujka 2020. godine.

Ljetno računanje vremena donosi sa sobom i nova pravila u prometu.

– Za vrijeme ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, a izuzetak su mopedi i motocikli na kojima tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla. Također, dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika sve je više vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama zbog čega se vozačima ostalih vozila savjetuje da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima – poručuju iz policije.

Podsjećaju vozače mopeda i motocikala na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige te bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti.

Od nedjelje, 29. ožujka je na snazi i drukčiji obračun potrošnje električne energije. Po višoj tarifi će se obračunavati od 8 do 22 sata, a po nižoj tarifi od 22 do 8 sati.

Ljetno računanje vremena traje do 30. listopada. 

G.S.