Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Neka nova Crkva? Budući portugalski kardinal na Svjetskom danu mladih: “Ne želimo mlade obratiti Kristu”

“Ne želimo mlade preobratiti Kristu ili Katoličkoj crkvi ili bilo čemu sličnom”, rekao je biskup Américo Aguiar, voditelj Svjetskog dana mladih (WYD) Lisabon 2023. kojeg će Papa proglasiti kardinalom u rujnu, prenosi Catholic news agency.

Svjetski dan mladih održat će se u Lisabonu u Portugalu od 1. do 6. kolovoza.

Aguiar, pomoćni biskup Lisabona, dao je tu izjavu 6. srpnja u intervjuu za RTP Notícias, tri dana prije nego što je papa Franjo najavio imenovanje 21 novog kardinala, uključujući prelata.

U razgovoru je biskup rekao kako je po njemu namjera Svjetskog dana mladih da mladi putuju zajedno, poštujući njihovu različitost.

Za imenovanog kardinala cilj je omogućiti svakoj mladoj osobi da kaže: „Drugačije mislim, drugačije osjećam, drugačije organiziram svoj život, ali mi smo braća i zajedno gradimo budućnost.’ To je glavna poruka ovog susreta sa živim Kristom koju Papa želi pružiti mladima.”

“Ne želimo preobratiti mlade na Krista ili na Katoličku Crkvu ili uopće nešto slično”, nastavio je Aguiar. “Želimo da bude normalno da mladi kršćanin katolik kaže i svjedoči tko je ili da mladi musliman, Židov ili druge vjere također nema problema reći tko je i svjedočiti to, a za mlada osoba koja nema religiju da se osjeća dobrodošlom i da se možda ne osjeća čudno što razmišlja na drugačiji način.”

Prelat je naglasio kako je važno „da svi shvatimo da su različitosti bogatstvo i da će svijet biti objektivno bolji ako budemo sposobni staviti u srca svih mladih izvjesnost “Fratelli Tutti”, “braćo sva”, u koju je Papa unio ogroman trud da uđe u srca svih.”

Enciklika Fratelli Tutti pape Franje objavljena je 4. listopada 2020. Treća je to njegova pontifikata i posvećena je “bratstvu i društvenom prijateljstvu”.

Svjetski dan mladih ustanovio je papa Ivan Pavao II. 1985. godine. On je oduvijek bio prilika za mlade iz cijeloga svijeta da se osobno susretnu s Kristom i odluče potpuno se predati njegovoj službi u svećeničkom ili posvećenom životu.

Dana 19. kolovoza 2000., na Svjetskom danu mladih u Rimu u godini Velikog jubileja, Papa Ivan Pavao II nazvao je mlade ljude “jutarnjim stražarima” i podsjetio ih da govoreći ‘da’ Kristu, kažete ‘da’ sve svoje najplemenitije ideale. Molim se da on vlada u vašim srcima iu cijelom čovječanstvu u novom stoljeću i novom tisućljeću. Ne bojte se povjeriti mu se! On će te voditi, dat će ti snagu da ga slijediš svaki dan i u svakoj situaciji.”

Najnovije

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...