Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nekažnjeni zločini komunizma, padre Padre-Petar Perica – mučenik s Dakse posthumno dobio nagradu za životno djelo!

„Nekažnjeni zločini komunizma, padre Petar Perica – mučenik s Dakse”

Uvertira u nagradu za životno djelo o. Petru Perici bila je tribina koja je održana prošle godine u mjesecu kolovozu za “Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima – Petar Perica,mučenik s Dakse”.

Umjetnik Damir Kukavica za tu prigodu dovršio je vrlo zahtjevnu sliku (ulje na platnu!) na kojem je prikazao o. Petra Pericu upravo na onakav način kakvim je Perica živio.

Umjetnička slika Petra Perice koju je poklonio umjetnik Damir Kukavica

Damir Kukavica s predsjednikom HAZU Kusićem, na kninskoj tvrđavi-izložba u čast oslobođenih generala Markača i Gotovine koji su također bili na izložbi/Istinom do pobjede!

Inače je umjetnik Damir Kukavica dosta poznat po svojim radovima i izložbama koje su uvijek u domoljubno vjerskom svijetlu. Tako je isti umjetnik na kninskoj tvrđavi priredio zajedno sa Braniteljskim portalom najveću u Hrvatskoj i najposjećeniju ikada izložbu “Istinom do pobjede” u čast tada oslobođenim hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Preko 50 svojih radova je Kukavica tada donio na kninsku tvrđavu.Svi su bili oduševljeni viđenim.

Foto-Tribina 23.kolovoz. 2017. Na slici Željko Kulišić, Ivo Banac, Damir Kukavica

Na tribini je koja je održana u Dubrovniku u dvorani Sv oca Ivana Pavla II-srijeda, 23. kolovoza prošle 2017.godine govorio dr. Ivo Banac, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a nazočnima su se obratili i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, pisac knjige o o. Perici isusovac dr. Roko Prkačin, autor umjetničke slike „Padre Perica” Damir Kukavica, članica obitelji o. Perice Terezija Jadreško, te moderator tribine Željko Kulišić, predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Dubrovnik koja je te godine organizirala tribinu, te potaknula inicijativu da se Petru Perici dodjeli nagrada za životno djelo što su gradske vlčasti Dubrovnika i prihvatile.

Ivo Banac i Damir Kukavica-U pozadini ulje na platnu 2mX110cm-

Dr. Banac podsjetio je na rečenicu o. Perice koju je izrekao svojoj subraći kad su ga partizani odvodili iz dubrovačkog sjemeništa 1944. godine: „Ne zaboravite na me”. – Ako već ne možemo zadovoljiti pravdu kad je riječ o njegovim ubojicama, onda mu barem dugujemo, ne samo pamćenje, nego i vjeru u njegov zagovor – kazao je predavač te objasnio opasnost od toga da žrtve još jednom postanu „instrumentarij za postizanje političkih ciljeva”.

Padre Petar Perica posthumno je  odlikovan priznanjem za životno djelo Grada Dubrovnika, a njemu u čast prof. Pavo Jančić istražio je i napisao članak ‘Padre Petar Perica – krvni svjedok vjere’ objavljen u zadnjem broju časopisa Dubrovački horizonti. Padre Petar Perica mučki je pogubljen od strane partizana 1944. na otoku Daksi, a javnosti je poznat i kao autor prelijepe crkvene pjesme ‘Do nebesa nek se ori’ i “Rajska Djevo kraljice Hrvata”…

Mučite nas, osuđujete nas i nazivate nazadnima, zatucanima! Vaša je bezočnost dokaz naše nevinosti, a vaše podle prepredenosti, znajte, ne služe ni za što. Naprotiv, povećavaju privlačnost naše vjere. Što nas više pobijete, mi smo mnogo brojniji. Krv mučenika sjeme je kršćana! – Tertulijan (lat. Quintus Septimius Florens Tertullianus), lat. ranokršć. pisac (o. 160. – o. 220.)

Kad je ratni vihor završetka Drugog svjetskog rata svojim hladnim dahom okrutnosti dotaknuo i hrvatske krajeve, na dubrovačkom otočiću Daksi, kao simbolu i najavi budućih komunističkih masovnih pogubljenja, dogodio se zločin smaknuća bez suđenja i dokazane krivnje.

Petar Perica rođen je godine 1881. u Kotišini kraj Makarske, a ubijen je 24. listopada 1944. na otočiću Daksi kraj Dubrovnika. Pristupio je Družbi Isusovoj 1901. godine, kao redovnik bio je na službama u Zagrebu, Travniku, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku. Bio je, uz ostalo, duhovnik katoličke mladeži u katoličkim pokretima, bavio se brigom za najugroženije slojeve društva, a široj javnosti je poznat kao pisac pjesama „Do nebesa nek se ori” i „Rajska Djevo, Kraljice Hrvata”. Partizani su ga uhitili u nedjelju 22. listopada 1944. godine u dubrovačkom sjemeništu te je zajedno s osam drugih svećenika i s drugim dubrovačkim istaknutim građanima, ubijen bez suđenja na otoku Daksi.

PADRE PETAR PERICA Dobio posthumno NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO GRADA DUBROVNIKA-u njegovo ime nagradu su primili Isusovci.

Umjetnik Damir Kukavica uz svoje umjetničko djelo/padre Petar Perica/ulje na platnu.

T.H./B.P.

 

Najnovije

Dramatična poruka s Jazovke odaslana ekipi u Sisku: ‘Nije li shizofreno ono što se događa?’

Foto:Screenshot   Hrvatski obredni zdrug Jazovka i ove godine organizirao je hodočašće na Jazovku. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić. "Nalazimo se kao poštovatelji žrtava koji...

Ćipe i Kukavica: Treba zabraniti četničku kokardu i jugoslavensku petokraku, a HOS pustiti na miru

Foto:Domovinski pokret   Zastupnici Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica održali su konferenciju za medije na temu muškarca iz Splita kojem je zbog istaknute zastave...

Biblijska poruka 22.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog ili novac

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6,24-34 Reče Isus svojim učenicima: »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga...

Desno je OK, ali koliko udesno?!

Foto:Katolički tjednik   Možda je pretjerano kazati kako rezultate aktualnih europskih izbora, ali i ozračje nakon njih, najbolje ilustrira to što je, primjerice, u Austriji uvjerljivu...

Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao

Foto:Wikipedia   Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu. U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih...