Neki dijelovi Hrvatske sve su prazniji, ali neki žive novim životom

Ilustracija

Da je Slavonija sve praznija, pokazuje i to što je samo u jednoj općini zabilježen pozitivan prirodni prirast. Poticanje nataliteta treba cijeloj Hrvatskoj.

Dugo Selo ima više rođenih nego umrlih. Bez obzira što je stanovništvo sve starije, jedan od najboljih prirodnih prirasta imao je baš ovaj grad. Mladi su ipak spasili stvar, prenosi Dnevnik.hr.

Mjesto stanovanja i dobar posao mjere su koje bi mogle zadržati mlade da osnuju obitelj, upozorava struka pa tako demograf Nenad Pokos ističe: ”Uvijek je glavna mjera veći životni standard, veća plaća, jedino ćemo tako zadržati mlade obitelji iako im damo zemljišta za izgradnju stambenih objekata.”

Izbor za mnoge mlade obitelji je i Solin, godinama se drži pri vrhu ljestvice po natalitetu, a imaju i više rođenih nego umrlih.

Od 556 gradova i općina samo četiri grada i 23 općine imaju više rođenih od umrlih.

Osim velikih gradova, među prvacima u broju rođene djece prema posljednjim dostupnim podacima su Karlovac, Kaštela i Velika Gorica.

U top četiri grada po pozitivnom prirodnom prirastu uz Dugo Selo i Solin, Imotski i Metković.

“Mi smo danas u situaciji da nam se rađa 32.000 djece, prije 60 ili 65 godina rađalo se gotovo 80.000 i mi još uvijek ne donosimo konkretne mjere za rađanje djece”, upozorava Pokos.

Zbog toga socijalni, zdravstveni i mirovinski sustav neće biti održiv, smatra. Za koju godinu broj umrlih mogao bi dvostruko premašiti broj rođenih.