NEKIMA SMETA MOLITVA U ŠKOLI? “Ravnateljica gura ustaško katoličku propagandu, obilježavala je Oluju”

“Ravnateljica konstantno gura tu ustaško-katoličku propagandu. Ona je prije nekoliko godina zbog obilježavanja Oluje dovela udrugu koja je u školi organizirala izložbu vatrenog oružja za djecu. Nismo protiv obilježavanja takvih događaja, ali zbog toga postoji predmet povijest, a ne da naša djeca uče o puškama. U školi provodi politiku Bog i Hrvati”, kaže za Index jedan od roditelja djece u osnovnoj školi u Podstrani.

Nekim roditeljima je naime zasmetala – molitva. Početak školske godine u Osnovnoj školi Strožanac obilježili su blagoslov učenika i roditelja te javna zajednička molitva u prostorijama škole. Na priredbi održanoj za prvašiće, nakon govora dobrodošlice ravnateljice Žane Prižmić, roditeljima se obratio katolički svećenik. Neki to smatraju “diskriminacijom” i “kršenjem sekularizma”.

“Doveli smo dijete koje kreće u prvi razred na priredbu u školu. Kada je krenula molitva, ostao sam u čudu. Pogledao sam oko sebe i vidio nekoliko iznenađenih lica i jednog roditelja koji se naljutio i nije se htio prekrstiti. Svećenik je govorio klasične stvari koje govore na misama i onda je krenula molitva, a nakon nje posipanje svetom vodom”, rekao je tata jednog prvašića.

Što kaže pravobraniteljica?

“Smatramo da Ugovor između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije ne bi trebalo tumačiti na štetu najboljeg interesa djeteta kako ga definira Konvencija o pravima djeteta, odnosno, da ga se ne smije primjenjivati tako da se diskriminira djecu pripadnike drugih vjeroispovijesti ili svjetonazora”, poručila je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević te dodala:

“Ističemo da ne dovodimo u pitanje održavanje prigodnih misa i blagoslova u povodu početka
školske godine i povodom obilježavanja Dana kruha i drugih vjerskih blagdana u crkvi, ali sporno je uključivanje vjerskih sadržaja u programe u školi koji su namijenjeni svim učenicima. Time se djecu drugih svjetonazora može dovesti u neugodnu situaciju u kojoj nemaju slobodu izbora.

Obvezivanje svih učenika da sudjeluju u vjerskim sadržajima može dovesti do diskriminacije učenika koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijesti po osnovi vjere i/ili uvjerenja.”