“NEMA DOKAZA”!?…Trojica pripadnika vojske tzv. SAO Krajine oslobođena optužbi za ‘nečovječno postupanje i mučenje’ hrvatskog policajca. “Prema optužbama, toliko su ga tukli da je nesretni pripadnik MUP-a umro”.

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu od osam godina trojici pripadnika vojske tzv. SAO Krajine za nečovječno postupanje i mučenje zarobljenog pripadnika hrvatskog MUP-a Šefika Pezerovića, Županijski sud u Zagrebu je, slijedeći smjernice višeg suda, u ponovljenom postupku donio oslobađajuću presudu...Prema optužbama, toliko su ga tukli da je nesretni pripadnik MUP-a umro. Njegovo tijelo, koje je pronađeno 2000. tijekom ekshumacije, ostavili su na livadi u blizini Zrina, tvrdilo je tužiteljstvo...

foto-Županijski sud u Zagrebu-facebook

Protiv Mirka Ćurčije postupak je obustavljen jer je u međuvremenu preminuo, dok su Milenko Milković (57) i Momčilo Buinac (54), kojima se sudilo u odsutnosti, oslobođeni krivnje. Ukinut im je istražni zatvor, sudski troškovi bit će plaćeni iz proračuna, a oštećeni članovi obitelji s milijunskim imovinsko-pravnim zahtjevom upućeni su u parnicu.

Vrhovni sud ukinuo je presudu pozivajući se na okolnost da je utvrđena povreda prava na pravično suđenje jer se presuda temeljila na iskazu svjedoka D. K. koji je preminuo pa nije bilo mogućnosti taj dokaz izvesti. U ponovljenom postupku sudsko je vijeće provelo sve relevantne dokaze i zaključilo da ne postoji ni jedan iskaz svjedoka, ni materijalni dokazi koji bi povezali optužene s ovim kaznenim djelom”, rekla je, obrazlažući presudu, sutkinja Jadranka Kos, piše Jutarnji list.

Prema optužnici, oni su 27. srpnja 1991. u mjestu Jovac u štali zarobili Pezerovića te ga zavezanih ruku na leđima odveli poljskim putem do škole. Učinili su to navodno s Jablanom K. te su Pezerovića rukama i nogama tukli po glavi i tijelu dok je pokušavao pobjeći. Zatim su ga, tvrdila je optužnica, uhvatili i vezali žicom te nastavili udarati, nakon čega su ga stavili u prtljažnik Zastave 101 i odvezli u Ćoriće. Prema optužbama, toliko su ga tukli da je nesretni pripadnik MUP-a umro. Njegovo tijelo, koje je pronađeno 2000. tijekom ekshumacije, ostavili su na livadi u blizini Zrina, tvrdilo je tužiteljstvo.

VEZANE VIJESTI

Kod Mirkovaca ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe…KRVAVA” AKCIJA MIRKOVCI” – 22.07.1991″ …