NEMA GA NA SNIMKAMA: I dalje nepoznata sudbina Kim Jong-una: “S obzirom na to koliko su tihe i Sjeverna Koreja i Kina, vjerojatno s njegovim zdravljem nešto nije u redu”

Na vlast došao prije osam i pol godina...Vođe nigdje nema...

Na fotografiji se vidi kako Kim uz pomoć dalekozora prati vojnu vježbu, a s njegove lijeve ruke blješti 10.700 eura (gotovo 79.000 kuna) vrijedan sat.

Dosad samo 15 zemlja nije prijavilo slučajeve zaraze koronavirusom. Najmnogoljudnija među njima je Sjeverna Koreja. Ali umjesto formule kojom je ta zemlja ostala slobodna od koronavirusa, svijet više zanima sudbina njezinog vođe i tko bi ga mogao naslijediti…

Obilježavanje smrti utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga prije dva tjedna upadljivo je proteklo bez dragog vođe Kim Jong-una.

Odmah su krenule glasine i nagađanja o njegovom zdravlju: da je bio na operaciji srca, da je u komi pa čak i da je umro.

Južnokorejske su vlasti demantirale informacije o njegovim zdravstvenim problemima.

“Naša vlada ima dovoljno razvijene sposobnosti prikupljanja informacija da možemo sigurno reći kako se ne događa ništa neobično”, kazao je Kim Yeon-cheol, južnokorejski ministar ujedinjenja.

Vođe nigdje nema

Vijesti sjevernokorejske državne televizije su uobičajene. “Uvaženi vrhovni vođa Kim Jong-un zahvalio je radnicima i dužnosnicima na gradilištu turističkog odmarališta Wonsan-Kalma.”

screenshot

Ali vođe nema. Priopćenje ne prate nove fotografije. Najčvršći sjevernokorejski saveznik, Kina, tvrdi da ne zna ništa o Kimovom zdravlju.

“Želim reći da ne znam izvor informacije. Ne mogu ništa reći o detaljnom pitanju koje ste postavili”, kazao je Geng Shuang iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ali baš to je, tvrde analitičari, sumnjivo. “S obzirom na to koliko se govorilo i koliko su tihe i Sjeverna Koreja i Kina, pretpostavljam da vjerojatno s njegovim zdravljem nešto nije u redu”, tvrdi Robert Kelly, politički analitičar.

Na vlast došao prije osam i pol godina

37-godišnji Kim Jong-un na vlasti je prije osam i pol godina naslijedio oca Kim Jong-ila. Nagađanja o bolesti otvorila su rasprave o mogućem nasljedniku.

Ili nasljednici, njegovoj sestri Kim Yo-jong. “Ona je u krvnom srodstvu. Obitelj Kim, na neki način monarhijska feudalna linija obitelji Kim je u središtu sjevernokorejske mitologije. Ona je očit izbor, ako se izuzme problem spola”, smatra Kelly.

U konzervativnoj Sjevernoj Koreji baš to bi mogao biti problem. 32-godišnja Kim Yo-jong, najmlađa je kći Kim Jong-ila. U bliskim je odnosima s bratom i obnaša visoke državne dužnosti.

Moguće je da ona bude svojevrsni namjesnik dok netko od Kim Jong-unove malodobne djece ne odraste i preuzme vlast.

G.S.