Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nema migracija, nema rodne ideologije, nema ratova’: Orbán pokreće kampanju u EU parlamentu protiv globalističkog vodstva u Bruxellesu

Globalističko vodstvo u Bruxellesu “mora otići” i “ne zaslužuje drugu priliku”, rekao je premijer Orbán u petak na pokretanju kampanje u Europskom parlamentu u Budimpešti.

 

“U Bruxellesu su potrebne promjene!” izjavio je premijer Victor Orbán putem Magyar Nemzeta: “Moramo okupirati Bruxelles, ostaviti po strani njihove birokrate i uzeti stvari u svoje ruke. Ako to ne učinimo, ne samo Europa, nego i mi, Mađari, platit ćemo visoku cijenu za nesposobnost i bespomoćnost čelnika u Bruxellesu”.

U petak je mađarski premijer – trenutno nacionalni čelnik s najdužim stažem u EU – rekao članovima svoje populističke desničarske stranke Fidesz da je njihov slogan kampanje za izbore u lipnju “Bez migracije, bez roda, bez rata!” bit će. Izbore je nazvao velikim kontrastima, posebice u područjima masovnih migracija, rodne ideologije i, možda najvažnije, rata i mira, prenosi Epoha.com.hr.

“Danas u Bruxellesu imamo proratnu većinu. Europa je raspoložena za rat i politikom dominira logika rata. Ratne pripreme vidim posvuda, u svima. Glavni tajnik NATO-a želi uspostaviti misiju NATO-a u Ukrajini, a europski čelnici već su upleteni u rat. Razgovaram s njima, čujem ih; oni ovo vide kao svoj rat i vode ga kao svoj rat”, rekao je Orbán.

Populistički vođa, koji je dosljedno gurao mirovne pregovore između Kijeva i Moskve i zagovarao da se Europa ne obvezuje na dugoročne financijske obveze za rat u Ukrajini, dodao je kako vjeruje da se “situacija ne popravlja”, unatoč svom novcu i oružja koje zapadne sile šalju u sukob.

Orbán je upozorio da je sukob “na korak od toga da Zapad pošalje trupe u Ukrajinu” i nastavio: “To je ratni vrtlog koji bi mogao povući Europu u ponor. Bruxelles se igra vatrom.

“Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska ponovno postane igračka velikih sila. Zato se moramo zauzimati za mir… Mađarska neće sudjelovati u ratu između Rusije i Ukrajine ni na jednoj strani”, rekao je.

Na izborima za Europski parlament, na kojima će birači u svih 27 država članica EU-a izaći na birališta između 6. i 9. lipnja, populističke stranke vjerojatno će ostvariti velike dobitke zbog rastućih stavova protiv masovnih migracija, ljutnje zbog posrnulog gospodarstva i pro-farmera osjećaja u borbi protiv zelene agende globalističkih elita.

Očekuje se da će populističke stranke trijumfirati u najmanje devet zemalja EU-a, uključujući Orbánovu Mađarsku, kao i u Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj i Slovačkoj, prema projekcijama Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) think tank.

Očekuje se da će Orbánova stranka Fidesz, osnovana 1988. kao opozicija tadašnjoj marksističko-lenjinističkoj vladi, osvojiti 12 od 21 mađarskog mjesta u Europskom parlamentu. Trenutačno je Fidesz najveća stranka u skupini nepovezanih stranaka Non-Inscrits u parlamentu sa sjedištem u Strasbourgu nakon što se 2021. razišao s neoliberalnom Europskom pučkom strankom predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Bivši poljski premijer Mateusz Morawiecki, između ostalih, lobirao je da Orbánova stranka postane članica ECR-a, europskih konzervativaca i reformista u parlamentu. Ako se Orbánova stranka pridruži grupi i ako se ECR pridruži populističko-nacionalističkoj skupini Identitet i demokracija (ID), moguće je da će populističko-konzervativna koalicija postati najveća snaga u Europskom parlamentu nakon predstojećih izbora.

U svom govoru u petak, Orbán je istaknuo ne samo svoje velike razlike s vodstvom u Bruxellesu oko rata u Ukrajini, već i druga područja u kojima globalistička agenda nije uspjela: “Bruxelles je u problemu. Velikom problemu. Vodstvo nije uspjelo. Europsko gospodarstvo je u padu. Zeleni prijelaz je katastrofa. Ukrajinsko žito uništava europske poljoprivrednike. Migranti preplavljuju granice. Kriminal raste, a nasilje se razbuktava. Žele preodgojiti djecu i staviti ih u ruke rodnih aktivista.”

Mađarska, predvođena Orbánom, već je dugo u sukobu s Bruxellesom. EU je uskratio financiranje Budimpešti zbog navodnih kršenja “vladavine prava”, poput odbijanja Mađarske da prihvati velike skupine ilegalnih migranata i ograničenja promicanja LGBT ideologije na dječjoj televiziji i u školama.

Dok se Orbána često optužuje da je antidemokratičan, mađarski je čelnik naveo nedavne pokušaje krajnje ljevičarskog gradonačelnika u Bruxellesu da zatvori Nacionalnu konferenciju na kojoj je Orbán prisustvovao ovaj tjedan zajedno skonzervativizma (NatCon).

“Svi mogu vidjeti da Europa danas balansira na granici između ugnjetavanja i slobode i mislim da će ovi izbori odlučiti kojim putem će ići”, rekao je.

Zaključujući svoj govor, Orbán je rekao: „Moramo se boriti, moramo braniti mir i sigurnost mađarskog naroda, moramo braniti svoja gospodarska postignuća, moramo braniti naše obitelji, a posebno našu djecu, tako da čak i Bruxelles shvati: nema migracija , nema roda, nema rata! Ovo je naš izborni program. Naprijed Mađarska, naprijed Mađari!”

 

Najnovije

Ivan Turudić otkrio boji li se da možda dolazi u osinje gnijezdo

‘S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da...

Penava: Izađite na europarlamentarne izbore, idemo zajedno suverenističke politike pokrenuti i na razini EU

Foto:Domovinski pokret   Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstavio je kandidate Domovinskog pokreta za nadolazeće izbore za Europski parlament. ”Pozivam sve birače Domovinskog...

Biblijska poruka 23.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zavoditi i navoditi na grijeh

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 9,41-50 Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti...

Glavni urednik teleskopa: Plenković želi u Bruxelles, ali ne na bilo koju poziciju

Foto:Narod.hr   Glavni urednik Teleskopa Dražen Ćurić gostovao je kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji. Komentirao je aktualnu političku situaciju i sve češće špekulacije o tome...

Milanović: Ima elemenata za priznanje Palestine

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus. Nakon sjednice Milanović je dao izjavu...