Nema više muljanja: osniva se ‘CSI za hranu’, u laboratoriju će stručnjaci ispitivati što točno jedemo i jesu li hrvatski proizvodi doista – domaći!

Police trgovina pune su proizvoda koji nose oznaku Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta, no laboratorij kojim bi se utvrdilo je li to stvarno tako zasad ne postoji...

Foto Luka Gerlanc/HANZA MEDIA
Police trgovina pune su proizvoda koji nose oznaku Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta, no laboratorij kojim bi se utvrdilo je li to stvarno tako zasad ne postoji.

Ipak, to bi se moglo promjeniti. Naime, jesu li proizvodi koji nose oznaku hrvatske kvalitete i ‘izvorno hrvatsko’ – doista hrvatski proizvodi trebao bi ubuduće provjeravati svojevrsni hrvatski CSI za hranu.

Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Agronomski fakultet europskim novcem dogodine bi trebali napraviti i opremiti Centar za sigurnost i kvalitetu hrane. Tamo će se temeljem izotopne analize po prvi puta u Hrvatskoj utvrđivati je li proizvod doista domaći te iz kojeg dijela zemlje potječe.

– Svaka regija, svako područje, ima zapravo jedinstveni prirodni barkod, odnosno karakterističan omjer izotopa karakterističnih elemenata poput kisika, vodika i ugljika iz organske komponente koji onda zapravo nedvojbeno pokazuju da je proizvod uzgojen upravo na tom području – objašnjava zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Sandra Šikić.

To se posebno odnosi na 80 proizvoda koji nose oznaku Izvorno hrvatsko.

Oznake dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora a Centar će imati dvostruku ulogu:
– Ovime će se poboljšati kontrola kvalitete hrane na dobrobit potrošača dok će s druge strane i proizvođači biti zaštićeni od mogućih krivotovorina – poručuje Martina Sokač Saraga iz Hrvatske gospodarske komore.
Konačni rezultat natječaja za projekt u sklopu EU fondova očekuje se do kraja ove godine. Ukoliko bude odobren, izgradnja Centra počela bi početkom iduće godine.

D.K