Bez kolesterola i masti: Neočekivana zamjena za jaja od 5 kuna za kojom ‘lude’ na Facebooku

Iskusni znalci koji su već kuhali s aquafabom tvrde...

Bez kolesterola i masti

Kasnije je američki slastičar Goose Wohlt imenovao ovu namirnicu aquafaba te pokrenuo Facebook stranicu Vegan Meringue-Hits and Misses koja okuplja više od 86.000 entuzijasta te na kojoj isti dijele informacije o kuharskim pokušajima s ovom namirnicom.

Aquafaba je tekućina iz konzerve slanutka, ali podrazumijeva i vodu koja ostaje nakon kuhanja raznih mahunarki i grahorica kod kuće. Iskoristiti se može kao zamjena za tučene bjelanjke s dodatkom šećera u kolačima poput makrona i raznih mousseva. Može igrati ulogu veziva za pripremu veganskih burgera ili poslužiti kao emulgator za pripremu majoneze bez dodatka jaja.

Iako se od ove tekućine ne može pripremiti klasična ‘jaja’ na kajganu ili quiche, neki je koriste umjesto jaja za pripremu palačinki. Najbolje od svega, ne postoje zdravstveni rizici za konzumaciju ove hrane, jer se može jesti i sirova, što nekad može biti problem kod svježih jaja kod kojih nije poznato koliko su stara i jesu li pravilno skladištena.

Iskusni znalci koji su već kuhali s aquafabom tvrde da tekućina od slanutka nema okus po ovoj mahunarki te da je posve sigurna za upotrebu. Može se zamrznuti i odmrzavati nebrojeno puta bez bojazni da će promijeniti svoju strukturu i okus.

U nutricionističkom smislu riječ je o niskokaloričnoj namirnici koja je bogata kalcijem, a sadrži i nešto bjelančevina, željeza te soli. S druge strane, ne sadrži kolesterol ni masti pa se smatra zdravijom alternativom za jaja koja je osobito pogodna za prehranu vegana i vegetarijanaca.

H.H.