NESIGURNA I OPASNA PUTOVANJA: U Hrvatskoj u godini dana izgorjelo desetak autobusa

Negativan trend nastavljen i u ovoj godini požarom školskog autobusa kod Garešnice te autobusa sinjskog prijevoznika na Klisu...

Prošle godine u Hrvatskoj je izgorjelo desetak autobusa, a negativan trend nastavljen je i u ovoj godini požarom školskog autobusa Čazmatransa koji je u utorak izgorio u Velikoj Trnavi kod Garešnice te autobusa sinjskog prijevoznika koji je na putu od Sinja do Splita planuo na Klisu…

Bio je to četvrti požar autobusa u kratko vrijeme u sinjskom kraju. Povijest požara na sinjskim autobusima počinje krajem rujna prošle godine u Biteliću kod Sinja gdje je planuo autobus u kojem se u tom trenutku nalazilo dvoje djece i vozač. Gasiteljima Javne vatrogasne postrojbe Sinj trebalo je više od sat vremena da savladaju buktinju, no unatoč tome autobus je u potpunosti izgorio.

Sredinom listopada 2019. godine na staroj Kliškoj cesti izgorio je još jedan autobus istog prijevoznika. Prava je sreća da nitko od putnika, kojih je bilo dosta u autobusu, baš kao i đaka, nije nastradao. Dan kasnije “zadimio” je još jedan autobus sinjskog prijevoznika i to, kako se kasnije pokazalo, zbog sustava grijanja.

U utorak je i na trogirskom kolodvoru izgorio autobus Prometa Split. Srećom u požaru nitko nije ozlijeđen, no nastala je veća materijalna šteta. Vatru su, prije dolaska vatrogasaca, s vatrogasnim aparatima pokušali ugasiti vozači autobusa.

FOTO Kod Garešnice izgorio školski autobus, srećom nema ozlijeđenih te je izbjegnuta velika tragedija……

Školski autobus Čazmatransa izgorio je jučer i u Velikoj Trnavi kod Garešnice i to, kako se utvrdilo očevidom, zbog tehničkog kvara na zadnjim desnim kotačima. U 2018. godini riječki autobusi Autotrolej su u samo mjesec dana zabilježili čak tri požara na svojim vozilima.

Autobus Croatia busa, koji je vozio na liniji Dubrovnik-Zagreb, izgorio je u potpunosti početkom prošle godine nedaleko Zadra. U ožujku 2019. godine zabilježen je i požar ZET- ovog autobusa na Selskoj cesti u Vukovini.

-DRAMA KRAJ IMOTSKOG: U vožnji se zapalio i potpuno izgorio autobus s pripadnicima HV-a…FOTO…

Sredinom lipnja prošle godine zapalio se autobus na autocesti Varaždin-Zagreb, gorio je ljetos i autobus na Ilijinoj glavici u Dubrovniku, na Makarskoj rivijeri zbog čega je bilo evakuirano 40 putnika. U studenom iste godine je izgorio i autobus koji se zapalio na vidikovcu Papuk, na cesti između Orahovice i Kutjeva. Sva djeca koja su se nalazila u autobusu na vrijeme su izišla i tako izbjegla katastrofalne posljedice.

Do požara u autobusima dolazi većinom zbog zapaljenja električnih instalacija, kvarova na motoru, zbog istjecanja goriva, sustava grijanja. Prema podacima Sindikata hrvatskog vozača, prosječna starost autobusa koji prevoze školsku djecu je 12 godina. Općenito starost autobusa se kreće oko 15 godina, dio njih koji su izgorjeli prethodno su tehnički pregledani, te su prošli sve testove. Cijena novog autobusa okvirno iznosi oko 200 tisuća eura pa prijevoznici uglavnom kupuju polovna vozila.

(FOTO-VIDEO) DRAMA U DUBROVNIKU Zapalio se autobus pun turista!

D.K.