NEUGODAN SUKOB NA VODOCRPILIŠTU Gradonačelnik Duspara stigao na sastanak i sasuo ministru sve u lice: ‘Krijete li nešto od Brođana!?’

Šta je sa sanacijom? Trebala je započeti 28.ožujka, pa zagađenja ne bi bilo ili bi bilo u manjem obimu. Sanacija se još uvijek ne radi. Kaže da nisu bili fokusirani na sanaciju. Nisu oni bili uopće fokusirani, dok ih ja nisam u petak sve uzbunio. Ne bi ovo ni radili i ne bi znali da je voda onečišćena", izjavio je Duspara...

foto-Danijel Soldo-cropix

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je na vodocrpilištu u Sikirevcima novinarima rekao da su na mjestu istjecanja naftnih derivata na zapadnom ulazu u Slavonski Brod poduzete određene mjere sanacije, ali da je prioritet bio spajanja Broda na sustav u Sikirevcima kako bi građani dobili pitku vodu.

Nakon što su u subotu građani Slavonskog Broda i pet okolnih općina ostali bez pitke vode jer je slavonskobrodsko vodocrpilište onečišćeno ugljkovodicima, u ponedjeljak ujutro počelo je spajanje brodskog sustava na vodocrpilište u Sikirevcima, čemu je nazočio i ministar Ćorić s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Na pitanje novinara o sanaciji terena na zapadnom ulazu u Slavonski Brod, gdje je u srijedu došlo do isticanja naftnih derivata tijekom tlačne probe na cijevima produktovoda, ministar je rekao da su, koliko ima informacija, temeljem nalaza inspekcije već poduzete određene mjere sanacije tog područja.

“Dozvolite da posljednjih dana nismo bili toliko usredotočeni na to, koliko na problematiku spajanja vodovodnog sustava na Sikirevce kako bi građani Slavonskog Broda dobili čistu pitku vodu i normalno nastavili živjeti svoje živote”, istaknuo je ministar Ćorić dodajući da će novonastala situacija na neko vrijeme usporiti realizaciju projekta priključenja rafinerije u Bosanskom Brodu na hrvatski plinski sustav.

“U tom slučaju nastavak ispitivanja produktovoda ne može očekivati danas, sutra i u sljedećim danima. Kad se sve okolnosti ispitaju i utvrdi tko je krivac za ovo onečišćenje, u tom trenutku ćemo moći razgovarati na ovu temu”, odgovorio je novinarima ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Duspara: Pokušalo se zataškati

Na vlastitu inicijativu u Sikirevcima je danas bio i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je na upit novinara ljutito reagirao ističući kako je neprimjereno da se o Slavonskom Brodu razgovara bez predstavnika grada.

“Problem se ne rješava u cijelosti, to je igra HDZ-a. Nek se stide i župan (Danijel Marušić, HDZ) i saborski zastupnik ( vlasnik vodoprivredne tvrtke Brodska posavina Pero Ćosić, HDZ), koji će danas dobiti još jedan milijunski posao. Građani Grada Slavonskog Broda to sve ispaštaju. Šta je sa sanacijom? Trebala je započeti 28.ožujka, pa zagađenja ne bi bilo ili bi bilo u manjem obimu. Sanacija se još uvijek ne radi. Kaže da nisu bili fokusirani na sanaciju. Nisu oni bili uopće fokusirani, dok ih ja nisam u petak sve uzbunio. Ne bi ovo ni radili i ne bi znali da je voda onečišćena”, izjavio je Duspara.

Duspara je nepozvan došao na sastanak i počeo postavljati neugodna pitanja, prenosi portal sbplus.

– Mada nas niste zvali, u Sikirevce smo došli zbog zabrinutosti izostankom trećeg nalaza kakvoće vode. Zabrinuti smo jer ispitivanje nije uspjelo u Zavodu za javno zdravstvo Hrvatske u Zagrebu. Navodno, zbog kvara na instrumentima – kad su počeli ispitivati koncentraciju ugljikovodika u vodi s Jelasa – proces je nastavljen u Zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba. Međutim, nalaza nema već dva dana. Zašto ih nema? Krijete li nešto od Brođana? – pomalo neugodan bio je Duspara tim i sličnim pitanjima koje je uputio ministru.

– Vi ste gradonačelniče destruktivni. Mi ovdje raspravljamo o priključenju Broda na sikirevačko vodocrpilište, a Vi izlazite u javnost s insinuacijama o uzroku onečišćenja vode bez dokaza, navodno je Ćorić, također odlučno i s visine, odgovorio Duspari.

– Priključenje Broda na Sikirevce je problem kojeg Hrvatske vode godinama rješavaju na štetu Grada Slavonskog Broda, ali sad je prioritet zdravlje ljudi i sanacija onečišćenog tla u kojeg, najvjerojatnije, i dalje curi benzin iz oštećenog produktovoda – nastavio je Duspara povišenim tonom.

Ustvrdio je da se slučaj pokušao zataškati.

“Sva njihova nastojanja da se ovo zataška onemogućavaju nalazi koji pokazuju da smo imali čistu vodu (nalazi od 19. i 20. ožujka). O pokušaju zataškavanja govore i njihove tvrdnje da je isticanje iz produktovoda moglo krenuti prije 15 godina”, rekao je Duspara koji od  petka proziva nadležne inspekcije da nisu kvalitetno obavile nadzor na mjestu isticanja naftnih derivata iz produktovoda.

Nakon što je na površini iznad produktovoda u srijedu zamijećena prisutnost naftnih derivata, tvrtka Crodux energetika pokrenula je sanaciju onečišćene zone. U svom priopćenju ustvrdili su da je ondje isteklo 150-200 litara derivata, a tom količinom za sada barata i inspekcija zaštite okoliša.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara tvrdi da, uzimajući u obzir područje koje je zahvaćeno onečišćenjem, količina istečenih derivata mora biti znatno veća. Duspara je u svojim izjavama procijenio da se radi o nekoliko desetaka tisuća litara naftnih derivata, te da provedeno skidanje desetak centimetara travnatog pokrova nije učinkovita mjera sanacije onečišćenog područja.

Kako bi se utvrdile sve okolnosti tog incidenta, Grad je podnio i kaznenu prijavu. U nedjelju kasno navečer Brodsko-posavska policijska uprava oglasila se priopćenjem u kojem navode da slučaj istražuju od samog početka, te da istraga ide u suradnji s Državnim odvjetništvom.

A.K.

Comments are closed.