NEUMOLJIVA VATRENA STIHIJA: Požar prijeti i Nacionalnom parku Plitvička jezera!

Na južnom Velebitu opasan je teren, dim se širi prema autocesti, ali vatrogasci mogu čekati vatru i spriječiti širenje samo na sigurnim mjestima, a ne mogu ulaziti u taj minski sumnjiv prostor. Problem je u tome što se požar ne može gasiti ni iz zraka, jer se iz sigurnosnih razloga tzv. ‘vodene bombe’ ne odbaciju na minski sumnjiv teren...

Požar prijeti NP Plitvička jezera

Autor-Hina

Na južnom Velebitu opasan je teren, dim se širi prema autocesti, ali vatrogasci mogu čekati vatru i spriječiti širenje samo na sigurnim mjestima, a ne mogu ulaziti u taj minski sumnjiv prostor.

U predjelu Vrpile u blizini Korenice u Ličko-senjskoj županiji od četvrtka u podne gori nisko raslinje uz državnu cestu D 25, požar gasi 60 vatrogasaca, a u pomoć im stiže i interventni vod iz Karlovca, s 27 vatrogasaca i osam vozila.

Po riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Ličko senjske županije Hrvoja Ostovića, požar je udaljen od Korenice svega dva kilometra, na granici s Nacionalnim parkom Plitvička jezera.

Vatru iz zraka gase kanader i dva zračna traktora, a na požarištu je 45 vatrogasaca iz Korenice te iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Udbine i Vrbovskog. U 17 sati u pomoć im je krenuo interventni vod iz Karlovca, s 27 vatrogasaca i osam vozila.

Zapovjednik Ostović rekao je da gori u neposrednoj blizini odlagališta otpada pa bi, u slučaju da se odlagalište zapali, požar dobio katastrofalne razmjere i trajao bi jako dugo. Uz to, požar je krenuo prema pošumljenom djelu, a postoji i opasnost, u slučaju promjene vjetra, da vatra krene prema naseljima. No, vatrogasci su na terenu pa pretpostavljamo da će spriječiti širenje požara, rekao je.

Naglasio je i da požar nije na prostoru Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Ostović požarom koordinira iz Otočca jer, kako kaže, treba imati pod kontrolom sve aktivne požare u županiji – onaj na južnom Velebitu kod Malog Alana, Ovčenice, Unjka i dalje prema Ćelavcu te požar u Općini Lovinac, na predjelu Ričice odnosno Gudure i Žuljine.

Na južnom Velebitu opasan je teren, dim se širi prema autocesti, ali vatrogasci mogu čekati vatru i spriječiti širenje samo na sigurnim mjestima, a ne mogu ulaziti u taj minski sumnjiv prostor. Problem je u tome što se požar ne može gasiti ni iz zraka, jer se iz sigurnosnih razloga tzv. ‘vodene bombe’ ne odbaciju na minski sumnjiv teren. Vatrogasci su dobili strogu zapovijed da ne ulaze u nesigurna područja, naglasio je Ostović.

Kanaderi i zračni traktori gase požare kod Korenice i kod Pule

Kanader i dva zračna traktora u četvrtak su upućena iz Zemunika na požarište Vrpile kod Korenice u Ličko-senjskoj županiji, a na požarištu Peroj kod Pule u Istarskoj županiji angažiran po jedan kanader i zračni traktor.

Dva kanadera i dalje gase požar na Biokovu, a priključila su im se i letačka posada s helikopterom koji prevozi vatrogasce i spremnike vode na Biokovo.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, od 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 300 požara: 100 u Šibensko-kninskoj, 94 Splitsko-dalmatinskoj, 76 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 13 u Ličko-senjskoj i dva u Istarskoj županiji.

Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2630 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 74 600 tona vode te je do požarišta prevezeno 445 vatrogasaca i pripadnika OS RH, kao i 184 tone vatrogasne opreme i vode, izvijestili su iz MORH-a.

Comments are closed.