NEW DELHI: 30 osoba poginulo, a više do 200 ozlijeđeno…Raste broj mrtvih u sukobu policije i sljedbenika indijskoga gurua optuženog za silovanje…(FOTO)

Guru Gurmeet Ram Rahim, koji vodi sektu Dera Sacha Sauda, proglašen je krivim za silovanje dviju sljedbenica, a ta je presuda razbjesnila njegove sljedbenike kojih se više od 100.000 okupilo pred zgradom suda u gradu od pola milijuna stanovnika u indijskoj saveznoj državi Haryana...

FOTO/FAH

Najmanje je 30 osoba poginulo, a više do 200 ozlijeđeno u petak u sukobu pristaša indijskoga gurua osuđenog za silovanje u gradu Panchkula što je razbjesnilo više od 100.000 njegovih sljedbenika, objavili su lokalni mediji najnovije podatke. 

INDIA JUSTICE TRIALS GURU

Guru Gurmeet Ram Rahim, koji vodi sektu Dera Sacha Sauda, proglašen je krivim za silovanje dviju sljedbenica, a ta je presuda razbjesnila njegove sljedbenike kojih se više od 100.000 okupilo pred zgradom suda u gradu od pola milijuna stanovnika u indijskoj saveznoj državi Haryana.

Prethodna izvješća objavljena prema bolničkim podacima govorila su o 14 mrtvih.

Vlasti su rasporedile stotine vojnika kako bi uvele red među gnjevne guruove sljedbenike.

Optuženi je u pritvoru, a kazna će mu biti izrečena 28. kolovoza, navode lokalni mediji.

Guru Ram Rahim tvrdi da ima milijune sljedbenika u svijetu.

U 2002. godini anonimni dopis stigao je tadašnjem premijeru Atalu Bihariju Vajpayeeju u kojem je jedna žena optužila gura za silovanje te ustvrdila da je to činio i nad drugim sljedbenicama sekte.

Središnjem istražnom uredu su trebale godine da pronađe druge žrtve i tek 2007. dvije žene podnijele su tužbu.

Gurmeet Rahim Singh nije prvi put meta polemike. Godine 2015. bio je optužen da je 400 svojih sljedbenika potaknuo na kastraciju, kako bi se približili bogu. Protiv njega vođen je i proces u vezi ubojstva jednog novinara 2002. godine.H

T.H.