NIJE PERNAR, ni anonimna prijava iz Hrvatske: Doznalo se zašto su ponovo u zatvoru, SAD rade na oslobađanju?

foto: Facebook / kalemba

“Bude li problema, javite se Gloriji, ona će sve riješiti.” Ta je rečenica, kako smo neslužbeno doznaje Jutarnji list iz visokih političkih izvora, presudila tome da četiri para iz Hrvatske budu drugi po put uhićena u zračnoj luci u Ndoli, baš kada su napuštali Zambiju.

Nanovo su optuženi da su četvero djece iz DR Konga pokušali posvojiti krivotvorenim dokumentima, a s njima i spomenuta Gloria Sondoyi Sakulenga, viša imigracijska službenica u Ndoli, pograničnom gradu između Zambije i DR Konga, sada devetooptužena za trgovinu ljudima.

Autor sporne poruke je Emmanuel Kabonga, ravnatelj doma za nezbrinutu djecu u DR Kongu iz kojeg su Hrvati, uhićeni u Zambiji, ali i mnogi drugi posvojitelji u Hrvatskoj, posvajali djecu i on je i dalje nedostupan i kongoanskim i zambijskim vlastima. Prethodno je javljeno da je upravo on taj koji je djecu ilegalno doveo u Zambiju, a iz komunikacije se može zaključiti da mu je u švercu djece preko granice pomogla upravo spomenuta službenica. U Zambiji su čekali “posvojitelji” kojima su djeca koju nikad ranije nisu vidjeli isporučena u hotelu, što se, očito, ne uklapa niti u jedan poznati legalni i legitimni model posvajanja, čak ni u Zambiji.

Inkriminirajući sadržaj poruke, upute ravnatelja doma hrvatskim državljanima o tome kakva ih procedura čeka i gdje će preuzeti djecu koju su željeli posvojiti, dio je korespondencije osmero hrvatskih posvojitelja s ravnateljem Emmanuelom Kabongom. Pronašle su je zambijske vlasti neposredno prije nego što su četiri para trebala napustiti Zambiju na osnovi odluke suca Makalicha da se postupak obustavlja, ali uz napomenu da to ne znači oslobađajuću presudu.

Temeljem te korespondencije državni je tužitelj tražio novo privođenje hrvatskih državljana koji su se upravo bili spremali napustiti Zambiju, na osnovi dan ranije donesene odluke suda da se postupak protiv njih prekida, kao i protiv Sakulenge (36) koja je i sama završila s istom optužnicom za trgovinu ljudima. Gloria Sakulenga je odmah puštena da se brani sa slobode, a hrvatski državljani koliko je za sad poznato još nisu. Problem su navodno – jamci.

“Hrvati su zajedno optuženi s višom imigracijskom službenicom, Glorijom Sondoyi Sakulenga, sa sjedištem u imigracijskom uredu Simon Mwansa Kapwepwe, za pokušaj trgovine djecom protivno Odjeljku 3A (1) kako je navedeno u Odjeljku 12 Zakona o borbi protiv trgovine ljudima br. 11 iz 2008. u skladu sa Zakonom o borbi protiv trgovine ljudima (amandmani) iz 2022.”, rekla je službenica za odnose s javnošću Odjela za imigraciju Nshinka Namati u izjavi.

U javnosti se prvi put, dva mjeseca nakon prvog odvođenja u zatvor hrvatskih državljana, oglasio i Gauthier Luyela, ravnatelj za zaštitu djece Ministarstva za obitelji i djecu DR Konga, koji je za AFP izjavio da je strancima zakonom zabranjeno od 2017. da posvajaju djecu. Sve dok se ne osnuje agencija za međunarodna posvojenja, rekao je, sva posvojenja su suspendirana do daljnjeg, nikakve iznimke nisu moguće te je izrazio čuđenje kako su hrvatski državljani došli do dokumenata.

Sve do petka i Luyelove izjave nije se znalo kakav je službeni stav DR Konga o cijelom slučaju; institucije nisu ništa komentirale, a svi upiti hrvatskih medija ostali su bez odgovora. Prema navodima Jutarnjeg lsita kongoanski dužnosnici surađuju sa zambijskim vlastima i u tijeku je usuglašavanje stavova DR Konga i Zambije. Kongoanska pravosudna tijela, tvrdi izvor Jutarnjeg lista, pokrenula su postupak pronalaženja obitelji četvero hrvatskih mališana i o tome su obavijestila nadležna tijela u Zambiji.

Sve relevantne informacije o postupku i sudbini hrvatskih državljana isprva su dobivali od zambijskih vlasti. Ali, i te su veze sada znatno otežane i pogoršale su se nakon drugog uhićenja četiriju parova. Hrvatska diplomacija najviše se uzdaje u pomoć američkog veleposlanstva u Zambiji, koje se navodno jako angažiralo oko cijelog slučaja.