Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nikad veća bitka za dijasporu

Piše: Josip Milić

 

Izbori u XI. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Hrvate iz cijelog svijeta, do sada su uvijek bila lakoća za HDZ. Ova je stranka to odrađivala rutinski. Nikada nitko do sada nije uspio progurati kandidata u Sabor koji nije bio s liste HDZ-a. Na prošlim izborima generalnu Glasnoviću je nedostajalo svega 11 glasova da prođe kao neovisni kandidat. Ovaj put bi biranje tri mandata za Sabor iz BiH i dijaspore po prvi put moglo biti zaista neizvjesno.

Domovinski pokret bez liste za dijasporu

Prvi je svoju kandidaturu, prilično senzacionalno, najavio general Ljubo Ćesić Rojs govoreći da će ići sa svojom listom kako bi se izborio za prava branitelja, a posebno inženjerijske pukovnije. Kada su se liste počele predavati uslijedio je šok. Domovinski pokret, koji se kune u dijasporu i prava bh. Hrvata, nema kandidate za XI. izbornu jedinicu i neće uopće ići s tom listom. Iako se šuškalo kako će im Joe Šimunić biti nositelj, njihov neuspjeh je svakako najveće iznenađenje za izbore dijaspore. DP je bio krenuo sa sastavljanjem svoje liste, a onda je zadnji dan pred predaju lista došla ponuda da podrže generalsku listu Ljube Ćesića Rojsa. Ta ideja u vrhu DP nije prošla, ali je otpala i ideja da se ide s listom koju je za DP sastavljao koordinator za BiH i dijasporu Tihomir Šarac. Očito kako paralelne linije zapovijedanja u DP-u i dalje predstavljaju veliki problem.

Čak i Možemo i Demokršćani imaju listu

Nakon što su u DP-u odbili podržati Rojsovu listu, on je potom tražio potporu u koaliciji Hrvatskoga bila i HSP-a. HSP je također tu suradnju odbio, ali je Hrvatsko bilo prihvatilo. Tako je Rojs prebrodio otežavajuću okolnost što nema stranku iz sebe i ipak će se pojaviti s jakom listom generala na izborima za XI. izbornu jedinicu. Osim generala Rojsa na listi će biti generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Branimir Glavaš, Vlado Galić, brigadir Pero Pepi Barbarić i još neki. Jedna respektabilna ekipa koja zasigurno ima najzvučnija imena i mogla bi zadati velike probleme HDZ-u.

Ono što nije uspio Domovinski pokret, uspjela je stranka Možemo. Oni su, na opće iznenađenje, sastavili listu za dijasporu. Studentica Elena Komarić će nositi listu. Elena se nedavno vratila iz Njemačke u Hrvatsku i kao nositeljica liste je rekla sljedeće: „Svjesni smo da Hrvati žele živjeti u Hrvatskoj, no to nam dosad nije bilo omogućeno. Željela bih apelirati na Hrvate i mlade koji su morali otići da zamisle drugačiju Hrvatsku. Ovi izbori su posljednja slamka spasa. Ako HDZ pobijedi i ovaj put, onda možemo spakirati kofere i otići zauvijek.“ rekla je nositeljica Komarić.

Čak i tek prije koji tjedan osnovana stranka Demokršćana, kojoj su na čelu mladi i poduzetni ljudi iz Hrvatske i BiH, je uspjela sastaviti listu za XI. izbornu jedinicu. Nositelj njihove liste bit će mr. Marinko Brkić iz Ljubuškoga, vječna oporba HDZ-u. On je za braniteljski portal rekao da se domoljubljem osigurava svekolika opstojnost i napredak na održivim temeljima. „Upravo smo mi generacija koja baštini više tisućljetno bivstvovanje i  jako krojenje kojeg su ugnjetavali i satirali i rimski i  avarski, a kasnije i osmanski i ugarski, te razni drugi barbarski osvajači, ali možda i ponajviše i fašistoidne komunjare svih boja. Oni su  se  na poziv vrhovništva o svekolikom pomirenju i kršćanskom oprostu brzo preobukli te poput korova se eksponencijalno  razmnožiše nakon što su se involvirali u sve pore društveno-političkog života i tajkunske privatizacije omiljenog im društvenog vlasništva. Treba im odsjeći pipke i spriječiti ih“ – kazao je Brkić.

Most s Republikancima

I Most će imati svoju listu za dijasporu, a listu su sastavili članovi Hrvatskih republikanaca. Kandidacijsku listu Mosta/Republikanaca nosi Slavko Zovko koji je kazao kako tvrtke iz Hrvatske otvaraju svoje podružnice u Banja Luci i Laktašima umjesto u mjestima gdje žive Hrvati. „I to je politika i hrvatskog i bh. HDZ-a. Imate situaciju gdje se ulaže u opanke i fasade, a imamo južni dio Stoca sve do Neuma koje nema vodovod. Ili to što se poticaji dodjeljuju ljudima koji se i ne bave poljoprivredom dok stvarni poljoprivrednici ne dobivaju iste“ – rekao je nositelj Zovko.

Karolina Vidović Krišto – najveće iznenađenje

Stranka Karoline Vidović je vjerojatno priredila najveće iznenađenje izbora zbog toga što je nositelj liste za XI. izbornu jedinicu njezine stranke Odlučnost i pravednost, domoljub i jedan od najvećih dobročinitelja iz inozemstva tijekom ratnih zbivanja u Hrvatskoj, naš poslovni čovjek iz Australije koji i danas nesebično podupire mnoge projekte u Domovini, kao što su npr. Povijesne istine Tihomira Dujmovića, Marko Franović. Druga na listi, odmah iza Franovića je ikona iseljeništva Ina Vukić koja je široj javnosti poznata po tužbi protiv Mesića za otuđenje čeka koji su mu uručili Hrvati Australije početkom ratnih zbivanja. Svakako da će i ova lista zadati dosta muke HDZ-u, barem u Australiji.

HDZ-ova lista s vrlo malo izmjena

Zbrajajući ove silne kandidate možemo reći kako će se HDZ ovaj put morati dobro namučiti da ostvari 100 postotan učinak i osvoji sva tri mandata. A za taj boj HDZ je odlučio ne mijenjati puno sastav koji je bitku dobio prije četiri godine. Razlika je ta što umjesto Zdravke Bušić, koja je tada tijesno prošla u srazu s Glasnovićem, ovaj put listu nosi Zvonko Milas predstojnik ureda za pomoć Hrvatima izvan Hrvatske. Prva tri mjesta na listi HDZ-a za XI. izbornu jedinicu su: 1. Zvonko Milas 2. Nevenko Barbarić 3. Radoje Vidović.

Što će biti vidjet ćemo uskoro, ali u svakom slučaju bitka za dijasporu po prvi put će biti i te kako zanimljiva. Utakmica tek počinje i pratiti ćemo sve što se bude događalo. Hoće li po prvi put netko iz dijaspore uspjeti progurati kandidata koji nije HDZ-ov ostaje za vidjeti?

Dijaspora do sada od svih sabornika nije imala baš nikakve koristi. Sve je više onih u BiH i dijaspori koji postavljaju pitanje zašto nam trebaju te tri figure u Saboru zbog kojih nas neki u Hrvatskoj prozivaju. Ti likovi pričaju kako štite interese dijaspore, a gledaju samo svoj osobni interes. Hoće li se nešto od toga promijeniti, ostaje za vidjeti?

Najnovije

 Jurčević: Sada odlučujemo hoće li Hrvatska i Hrvati nestati ili opstati

Nositelj liste Domovinskog pokreta i partnera u VII. izbornoj jedinici Josip Jurčević upozorio je kako su vremena slična onima s početka 90-ih, puno toga...

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko...

Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?

Foto:Narod.hr   Sveučilišnog profesora srednjovjekovne povijesti dr. sc. Ivu Goldsteina “krasi“ mnogo negativnih epiteta; za časnog čovjeka i znanstvenika dovoljni bi bili i samo oni koje...

Biblijska poruka 13.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ne bojte se to sam ja, glavom

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,16-21 Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se...

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...