Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nino Raspudić o odluci Ustavnog suda i izborima

Foto: Screenshot/N1

 

Saborski zastupnik iz kluba Mosta Nino Raspudić gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje je komentirao kandidaturu predsjednika Milanovića na parlamentarnim izborima.

Ustavni sud donio je odluku kojom Zoranu Milanoviću zabranjuje sudjelovanje u izbornom procesu kao kandidatu na listi SDP-a.

Frakcijske borbe unutar HDZ-a

Raspudić smatra kako je ova odluka očekivana: “Pitanje je kakav će potez predsjednik Milanović povući. Mi smatramo da je trebao dati ostavku na mjestu predsjednika ako je odlučio ući u izborni sraz.”

“Od ovakvog Ustavnog suda možemo očekivati da će raditi u korist HDZ-a, međutim čini se da se događaju frakcijske borbe unutar samog HDZ-a”, ističe Raspudić.

“Milanovićeva bomba je bacila sjenu na jednu vrlo zanimljivu stvar, a to je da predsjednik Ustavnog suda i nitko od njih nije došao na prisegu Turudića. Ako je njih izabrao HDZ, a Turudića također HDZ, tu se događa nešto čudno, pogotovo ako isti dan USKOK upada u PPD. Znajući da je USKOK dijelom pod šapom HDZ-a, može se zaključiti da je u HDZ-u započela teška frakcijska borba za kontrolu nad strankom. Svjesni su da idu prema porazu. Ustavni sud će očekivano donijeti odluku koja ide u korist HDZ-a, barem one frakcije koja ih je postavljala”, dodao je.

Neviđena politička kriza

“Kriza će se raspetljati. Imat ćemo vrlo brzi rasplet”, naglašava Raspudić.

“Ako Milanović da ostavku, čime bi opravdao taktički svoje poteze, ispalo bi da je svjesno pustio HDZ-u Ustavni sud da donese odluku kakvu je donio da dodatno iziritira narod, a onda on ispada frajer i daje ostavku i kaže da stoji iza svoje riječi i ide na izbore. To bi opravdalo ovo što je do sada uradio”, objasnio je.

Kaže kako je Milanović imao pravo na taj potez, ali bi bilo dosljedno da da ostavku, kojom bi uskoro došlo do predsjedničkih izbora i “karte bi se potpuno izmiješale, čime bismo dobili stabilnu situaciju.”

Most u Vladi nacionalnog spasa?

Upitan vidi li Most u Vladi nacionalnog spasa, odgovara: “Postavljam pitanje zašto on nije rekao da će napraviti neku nezavisnu listu, izaći na izbore i pozvati sve druge čestite ljude da se okupe s njegovom nezavisnom listom? Rekao je da će nositi listu SDP-a u prvoj izbornoj jedinici, na prvom mjestu. Tu dolazimo do problema. Zoran Milanović nije naš premijerski kandidat, niti je program SDP-a Mostov program. Naši programi i vrijednosti su vrlo različiti i ne pada nam na pamet dovoditi lijevu vlast u Hrvatskoj”, prenosi Teleskop.hr.

 

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...