Njemačka će opet vraćati migrante u Grčku

Grčki ministar za migracije Ioannis Mouzales izjavio je da je Grčka pristala primiti natrag dio tražitelja azila kao gestu dobre volje nakon što su neke članice EU-a vršile pritisak da to učini...

Njemačka će nastaviti vraćati tražitelje azila u Grčku
FOTO/FAH

– Njemačka će nastaviti vraćati tražitelje azila u Grčku iako su tamo prihvatni centri prepuni a razmatranje zahtjeva za azilom u ogromnom zaostatku, javlja u ponedjeljak BBC.

Njemačka je zaustavila deportacije migranata u Grčku nakon odluke Ustavnog suda 2011. Međutim, ona ih može slati natrag u skladu s konvencijom EU-a iz Dublina.

U toj se konvenciji navodi da se zahtjev za azilom mora razmotriti u prvoj zemlji EU-a u koju je migrant ušao.

Grčki ministar za migracije Ioannis Mouzales izjavio je da je Grčka pristala primiti natrag dio tražitelja azila kao gestu dobre volje nakon što su neke članice EU-a vršile pritisak da to učini.

Njemački ministar unutarnjih poslova rekao je za televiziju ARD da je do kraja srpnja zatražio od Grčke da natrag primi 392 tražitelja azila.

Prema izvješću, tom će mjerom biti pogođeni samo oni migranti koji su došli u Njemačku od sredine ožujka ove godine.

Njemačka je primila više od 800.000 migranata i izbjeglica tijekom 2015. i 2016. Mnogi od njih pobjegli su pred ratom i nasiljem u Afganistanu, Iraku i Siriji.

Grčka se u to vrijeme borila s posljedicama teške financijske krize i žalila se da se ne može sama nositi s golemim brojem migranata koji su čamcima stizali iz Turske.

U većini prihvatnih centara u Grčkoj vladaju loši uvjeti, a povremeno izbijaju pobune migranata frustruranih dugotrajnim rješavanjem zahtjeva za azilom.

Priljev izbjeglica zaustavljen je prošle godine kada je Turska pristala pomoći EU-u i zaustavljati čamce na svojim obalama. Žičane ograde na Balkanu također su smanjile broj migranata prema središnjoj Europi.

Najveći broj dolazaka ove je godine zabilježen u Italiji, preko mediteranske rute iz sjeverne Afrike.

Većina migranata koji se nadaju boljem životu u Europi stiže u Grčku i Italiju, a obje zemlje zatražile su veću pomoć ostalih članica EU-a.

No, europski plan o premještanju izbjeglica iz Grčke i Italije u ostale dijelove Unije zapeo je zbog političkih otpora.H

T.H.