Njemačka: Štrajk zaposlenih u javnom prijevozu

Pixabay

Djelatnici preko 130 gradskih poduzeća javnog prijevoza u Njemačkoj stupili su u petak u jednodnevni štrajk upozorenja kojim sindikat zaposlenika u javnim službama Verdi želi izboriti bolje radne uvjete i veće plaće, a treći veliki štrajk ovoga tjedna izazvao je nove poremećaje u prometu za milijune putnika.

 

Verdi je na štrajk pozvao preko 90.000 svojih članova zaposlenih u poduzećima javnog prijevoza diljem Njemačke.

Štrajk bi trebao trajati od petka u tri ujutro do subote u isto vrijeme. U nekim gradovima, poput Berlina, štrajk je trajao samo do 10 sati i promet se polako normalizira.

Širom Njemačke štrajk je uzrokovao dodatne gužve na prometnicama s obzirom na to da su mnogi na posao umjesto javnim prijevozom odlazili automobilom, prenosi HRT.

Verdi je objavio kako manjak osoblja dovodi do dodatnog opterećenja zaposlenih u javnom prijevozu te od poslodavca traži povećanje plaća kako bi privukao više potencijalnih vozača autobusa, tramvaja i podzemnih željeznica.

Moramo brzo pronaći rješenje kako rasteretiti zaposlene, stoji u priopćenju Verdija.

Istodobno je Savezni statistički ured u Wiesbadenu upozorio na još veći manjak vozača u javnom prijevozu s obzirom na prosječno visoku starosnu dob zaposlenih od 55 godina.

Uz poboljšanje radnih uvjeta Verdi dodatno od poslodavaca traži i povećanja plaća, a zahtjevi variraju ovisno o saveznoj pokrajini.

Nakon štrajka strojovođa i sigurnosnog osoblja u zračnim lukama, ovo je treći štrajk koji ovoga tjedna pogađa putnike u Njemačkoj.

Autobusni i tramvajski kolodvori diljem Njemačke u petak su bili u zastoju, ometajući milijune putnika i putnika, dok je 90.000 radnika javnog prijevoza pozvano na štrajk tražeći poboljšane uvjete rada.