Njemačka u potpunoj blokadi: Vlakovi ne voze, traktori blokiraju ceste

Nakon što su poljoprivrednici u utorak imali mirniji dan, danas su nastavili s blokadama. Milijunima ljudi je otežan odlazak na posao. U štrajku su i strojovođe, koristi se vozni red samo za hitne slučajeve.

Njemačka je od srijede u totalnoj blokadi. Poljoprivrednici opet traktorima blokiraju većinu autocesta u zemlji, a u štrajk su u dva sata ujutro stupile i Njemačke željeznice. Iz Njemačkih željeznica mole putnike da tijekom štrajka izbjegavaju putovanja vlakom koja nisu neophodna ili da odgode svoje putovanje. Štrajk bi trebao trajati do petka navečer, prisiljavajući nacionalnog željezničkog operatera Deutsche Bahn da koristi samo skraćeni vozni red za hitne slučajeve, prenosi portal 24sata.

Podsjetimo, prosvjed poljoprivrednika je počeo u ponedjeljak, a trebao bi trajati tjedan dana. Pridružili su im se i vozači kamiona, neki ugostitelji i mali trgovci. Samo u ponedjeljak na njemačkim je prometnicama bilo oko 100.000 traktora. I danas je promet paraliziran, a radnicima trebaju sati da dođu na posao kao i učenicima da dođu na nastavu.

Dok su poljoprivrednici krenuli u štrajk zbog planiranog rezanja subvencija sindikat strojovođa Njemačke željeznice štrajkom želi poslodavca natjerati na ustupke u aktualnim pregovorima o kolektivnom ugovoru. Dugogodišnja svađa oko plaća i radnog vremena ponovno se rasplamsala nakon božićnog primirja. GDL zahtijeva smanjenje radnog vremena s 38 na 35 sati tjedno za radnike koji rade u smjenama, kao i povećanje plaća od 555 eura mjesečno, te jednokratnu naknadu za inflaciju od 3000 eura.
Nacionalni štrajkovi željezničara dolaze usred rastuće gospodarske glavobolje s kojom se Njemačka suočila ove godine, potaknute lošim makroekonomskim podacima, visokim kamatnim stopama i rastućim kritikama koalicijske vlade.
Ovotjedni prosvjedi poljoprivrednika, potaknuti planiranim rezovima subvencija, pojačali su dodatni pritisak na kancelara Olafa Scholza, čija vlada pokušava donijeti proračun za 2024. godinu.