NJEMAČKI PARLAMENTARAC IZGUBIO TUŽBU PROTIV HRVATSKOG TJEDNIKA: “VRIJEĐAO JE HRVATSKE BRANITELJE, HVALIO TITA”

Jedini hrvatski zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) u njemačkom parlamentu – Bundestagu Josip Juratović izgubio je tužbu zbog članka u ‘Hrvatskom tjedniku‘ jer je Općinski sud u Zadru utvrdio da je kritizirao hrvatske generale, a previše veličao Josipa Broza Tita.

Sutkinja Maja Ivković odbacila je Juratovićevu tužbu protiv tjednika, odnosno izdavača tvrtke Tempus d.o.o., sa sjedištem u Zadru, kao neosnovanu nakon što je u dokaznom postupku utvrdila kako je očigledno da je Juratović javno istupao u hrvatskom medijskom prostoru kritizirajući domoljubne reakcije u Hrvatskoj na presude hrvatskim generalima.

Utvrdila je i kako je istodobno 15. veljače 2008. u Stuttgartu u okviru teme “Značajne ličnosti” održao predavanje o Josipu Brozu Titu koje je bilo očigledno afirmativno s odgovarajućom folklornom predstavom i gastronomskom ponudom, iako je Hrvatski sabor još 30. lipnja 2006. donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. godine.

NACIZAM I KOMUNIZAM JEDNAKI
– Taj režim je bez iznimke označen masovnim povredama ljudskih prava, a obzirom da je Josip Broz Tito bio vođa bivše države, znači da upravo njegovo ime u najvećoj mjeri simbolizira taj totalitarni režim. Navedenom osudom komunističkog režima Hrvatska je 2006. godine postupila sukladno obvezama koje je preuzela prema Vijeću Europe i Europskoj uniji.

Naime, Vijeće Europe i Europski parlament, kao tijelo EU koje ima zakonodavne, nadzorne i proračunske ovlasti, u više su dokumenata osudili totalitarne režime U svima njima istaknuto je kako su jednako zlo nanijeli i nacizam i komunizam, režimi koji dijele iste značajke: grubo kršenje temeljnih ljudskih prava i nepoštovanje načela pravne države – navela je Ivković obrazlažući presudu.

Juratović je tužio nakladnika još 2018. godine zbog članka autora Gojka Borića u ‘Hrvatskom tjedniku‘ naslova i podnaslova:,,Juratović je neskriveni mrzitelj hrvatskoga naroda i zato ga Hrvati trebaju izbjegavati‘;,,Josip Juratović, pošvabljeni bivši Jugoslaven, osim što veliča J. B. Tita, jednoga od deset najvećih ratnih zločinaca, miješa se u unutarnje poslove Hrvatske. Sada likuje nad osuđujućom presudom Praljku i ostalima iz Šestorice, isto je likovao i nad osuđujućom prvostupanjskom Gotovini i Markača te odvraćao Hrvate od akcija potpore. Kada su Gotovina i Markač oslobođeni, nije imao potrebu ispričati se”. U članku se navodi i da se Juratović ponaša kao njemački gauleiter.

– Ovo je krajnje uvredljiva i neistinita tvrdnja kojom se pokušava tužitelja usporediti s oficirima nacističke stranke, a točno je da tužitelj nikad nije bio pripadnik nacističke stranke niti su tužiteljevi stavovi i mišljenja nacistički – navela je u tužbi Juratovićeva odvjetnica iz Zagreba Inga Slijepčević.

Juratović je zbog povrede prava osobnosti tražio iznos od 3.318,08 eura, te uklanjanje sadržaja u kojima su iznesene informacije iz njegovog privatnog i poslovnog života. U tužbi je naveo kako su u članku objavljene neistinite i nepotpune informacije koje objektivno vrijeđaju njegov čast, ugled i dostojanstvo.

Ivković je, međutim, utvrdila kako je iz svjedočkih iskaza i sadržaja novinskih članaka u kojima je Juratović medijski istupao, vidljivo da je kritizirao hrvatsku politiku, hrvatsku vladu i hrvatske branitelje.

– Radi se o komentaru autora kao reakciji na djelovanje i ranije objavljene izjave tužitelja, a što je sukladno čl. 3. ZM-a koja jamči slobodu izražavanja i slobodu medija, koje vrijednosti su zajamčene čl. 38. Ustava Republike Hrvatske i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Stoga sud ocjenjuje da je autor članka postupao sukladno pravilima svoje profesije te u dobroj vjeri, a u cilju informiranja javnosti i iznošenja svog mišljenja, a da objavljene informacije nisu takve prirode da bi izazvale povredu prava osobnosti tužitelja, te je odbijen zahtjev tužitelja za naknadom štete – navela je sutkinja Ivković u obrazloženju presude kojom je nije odobrila uklanjanje spornog sadržaja iz tjednika.

UZ ZASTAVU SFRJ

U dokaznom postupk izvršen je, među ostalim, uvid u nagrade i priznanja koje je Juratović dobio, te u fotografije s predavanja od 15. veljače 2008. Tito‘s Jugoslawien”, kao i u članak Bože Vukušića: Manolić ima službeni popis suradnika Udbe na kojem su Ivo Josipović i Josip Kregar.

Analizom fotografija s predavanja održanog 15. veljače 2008. u Stuttgartu pod nazivom ‘Tito‘s Jugoslawien‘, na sudu je utvrđeno i da je Juratović prikazan za govornicom, iza njega je zastava SFRJ, a pored njega je slika Josipa Broza Tita i natpis na ćirilici.

Konstatirano je kako se radi o skupu na kojemu su se posluživali balkanski specijaliteti i plesali narodni plesovi. U pisanoj najavi tog predavanja se navodi da se radi o temi predavanja – značajne ličnosti (Bedeuitende Persönlichkeiten)

Iskaze saslušanih svjedoka Stipe Puđe i Katarine Pejić, sud je pak ocijenio pristranima, subjektivnima, dok je povjerovao onima svjedoka Josipa Stjepandića, Mije Marića i zakonskog zastupnika tuženika Ivice Marijačića navodeći kako su njihovi iskazi uvjerljivi, životni i sukladni materijalnim dokazima u spisu, a posebno člancima u kojima su zabilježeni tužiteljevi medijski istupi.