Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Noć kazališta kasno u listopadu ili početkom studenoga…Brutalna medijska haranga na Pavkovića…

Nakon što je Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.,(UHBDR91.) jedini primijetio te izvijestio Hrvatsku javnost da se ovogodišnja “Noć kazališta” datumom (18.studeni!) poklapa sa “Danom sjećanja” na užasne žrtve srbočetničke agresije Vukovara i Škabrnje svi su ostali zatečeni, ali nakon prvotnog šoka od tog da se toga netko sjetio (Mladen Pavković!) da se sve to događa na isti datum te nakon objave na Braniteljskom portalu te vijesti koju je braniteljski portal jedini objavio, uslijedile su salve degutantnih i uvredljivih tekstova o Pavkoviću i pokušaja svih orijunaških medija zajedno, da pod svaku cijenu Noć kazališta ostane za 18.studenog, koje još traju. Ovakva medijska haranga kakva se sad vodi protiv Pavkovića jako podsjeća na neka davna vremena tame i mraka.

Notorna je činjenica da je Mladen Pavković inače dugogodišnji aktivist i promotor istine o obrambenom Domovinskom ratu prvi i jedini u Hrvatskoj primjetio da Noć Kazališta pada na isti dan kao i Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Pa kom bilo krivo ili pravo, istina je tu nepobitna.

Međutim, nakon naše objave, vrlo brzo se oglasila i koordinatorica Noći kazališta Sandra Banić Naumovski koja je nakon naše objave i službeno potvrdila da se Noć kazališta pomiče-citiramo-(S obzirom na to da se ove godine datum Noći kazališta podudara s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje za domovinu, u znak pijeteta za te žrtve, manifestacija će se održati 25. studenoga,rekla je Banić Naumovski),na čemu joj se zahvalilo i cijelo Uredništvo Braniteljskog portala.

Unatoč službenoj objavi koordinatorice Banić Naumovski da se Noć kazališta odgađa za 25.studeni, nije prestao pritisak na Pavkovića o kojem na skoro svakom orijunaškom portalu kao i tiskovini ovih dana možete pročitati pune stupce svakakojakih, degutantnih i ostalih objava. No to je samo pokazatelj kako se orijuna jako teško može pomiriti sa tim da sve ne bude kako oni to hoće jer oni ne cijene niti hrvatske branitelje, Domovinski rat niti žrtve Vukovara i Škabrnje i svih ostalih žrtava diljem Lijepe Naše u brutalnoj srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku. Njima je važano samo materijalno dok su Domovinske i duhovne vrednote Hrvatske i Hrvata za njih nevažne.

Naime, sada svi ti isti orijunaški mediji ne ciljaju samo na Pavkovića već na sve hrvatske branitelje koji su tim tzv medijima veliki trn u oku, želeći hrvatske branitelje prikazati kao ološ koji ne poštiva kulturu ,a niti se bave kulturom. Tu su u velikoj zabludi. Veliki broj hrvatskih branitelja su i te kako involvirani u kulturne događaje i sami ih potiču kako u svojim gradovima, županijama jednako tako i na nacionalnoj razini. Noć kazališta svakako neće biti 18. studenog za što su zapeli upravo oni koji hrvatskim braniteljima ne žele dobro što je i ovih dana u raspravi o novom zakonu o hrvatskim braniteljima vidljivo i u sabrskoj raspravi. Hrvatski branitelji su i te kako za zaštitu hrvatske kulturne baštine kao i niza drugih kulturnih događanja koje i sami organiziraju ali ih orijunaški mediji jednako kao i veliki broj obljetnica stradanja hrvatskih branitelja ne žele prenosti iz samo njima razumljivih razlga.

Vrlo je važno ovdje napomenuti da nitko od organizatora kroz cijelu godinu nije imao par minuta vremena za pogledati na kalendar i sve se ovo sad ne bi događalo niti bi se vodile ikakve polemike oko Noći kazališta. Žalosti i činjenica da to nitko nije primjetio iz Ministarstva kulture kojem je na čelu Nina Obuljen- Koržinek, niti itko od velikog broja udruga civilnog društva koje žive na državnoj grbači poreskih obveznika kao niti braniteljskih, a nisu to primjetile niti krovne braniteljske udruge koje se po ovom pitanju nisu niti oglasile. Jedina reakcija upućena je  nakon što su od strane člana Braniteljskog portala upoznate braniteljice Vukovara koje su nakon našeg poziva odmah upoznale gradonačelnika Ivana Penavu koji je promptno reagirao i uputio svoju reakciju organizatorima Noći kazališta.

Tek nakon više od tjedan dana, kad je sve ovo prošlo i službeno odgođeno, sjetila se oglasiti udruga zagrebačkih branitelja Vukovara kako bi se u javnosti stekao dojam da je odgodi kumovala upravo ta udruga koja je sa svojom reakcijom kasnila ni manje ni više već tjedan dana…No što je tu je, objavu koju prenosi Hina donosimo vam u cijelosti.

SVAKA ČAST- Službeni organizatori: Noć kazališta odgođena iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje

Iz Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara u srijedu navečer su zatražili od organizatora Noći kazališta da se sukladno Deklaraciji o Domovinskom ratu, europskim pravnim i kulturnim stečevinama kao i etičkim uzusima Noć kazališta održava u terminu u kojem ga je predložila idejna začetnica, Eleonora Rossi – kasno u listopadu ili početkom studenoga.

NOĆ KAZALIŠTA NA DAN SJEĆANJA: Ne dozvolimo da se izruguju na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje!

“Sukladno Deklaraciji o Domovinskom ratu,  europskim pravnim i kulturnim stečevinama,  moralnim i etičkim uzusima te prije svega poštovanjem prema boli onih koji su na najstravičniji način izgubili svoje najmilije, kao i svima nama koji smo tu kalvariju preživjeli, tražimo da se Noć kazališta održava u terminu u kojem ga je idejna začetnica g. Eleonora Rossi predložila  u svom programu ‘LA NUITÉE’,  u kojem predlaže stvaranje posebnog događaja za slavlje Europskog kazališta koje će se održati svake godine u Europi, od subote 20 sati do 8 sati ujutro u nedjelju, kasno u listopadu ili početkom studenog mjeseca“, navodi se u priopćenju upućenom medijima i javnosti.
Iz Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, uz ostalo, navode da cijene doprinos, entuzijazam i hrabrost  Lea Vukelića koji je preuzeo program gospođe Rossi, te pokrenuo Noć kazališta.

Sukladno projektu prva Noć kazališta održana je 25. listopada 2008. godine.

“Stoga je potpuno nejasno zašto se Vukelić, kao generalni koordinator kako se spominje u izvješću gđe. Rossi, odlučio slijedeće godine za datum 21. studeni ako se u Francuskoj održavala Noć kazališta 7. studenoga 2009. godine? Nama zagrebačkim dragovoljcima koji smo preživjeli Vukovar nije prihvatljivo da se u dane  tuge i pijeteta koje poštuju u svakoj drugoj državi, u našoj ne poštuju”, ističe se u priopćenju.

To je naprosto dio kulture i poštovanja prema nevinim žrtvama, u ovom slučaju odavanja počasti žrtvama Vukovara i Škabrnje, dodaje se.

Iz Udruge ocjenjuju kako je “bolesno pozivati na veselje i organizirati tako nešto u vrijeme kada kulturna Europa tuguje i srami se zbog stravičnog zločina počinjenog u Vukovaru i Škabrnji, masakra nekoliko tisuća civila žena i staraca, 84 djece, 200 teških ranjenika odnesenih na nosilima iz Vukovarske bolnice te izmasakriranih i zaklanih na Ovčari””.

Podsjećaju kako su ti dani najveće tuge i žalosti u Hrvatskoj.

“Možete li zamisliti da se tako nešto događa u Izraelu u dane kada obilježavaju sjećanje na žrtve Holokausta? Zanima me što bi rekao direktor Bosanskog  narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić da se tako nešto odvija u Bosni u dane obilježavanja masakra u Sreberenici”, navodi se u priopćenju te dodaje kako svaka iole civilizirana država itekako drži do pijeteta prema svojim žrtvama.

Iz Udruge ističu kako hrvatski branitelji itekako cijene kulturu i hvalevrijedne projekte poput projekta gospođe Rossi.

No, dodaju, nas se “uporno pokušava diskreditirati kao one koji nemaju što tražiti u kulturi, pritom zaboravljajući koliko je hrvatskih branitelja umjetnika, akademika i kulturnih djelatnika koji su zadužili Hrvatsku i koji poštuju i njeguju vrednote proistekle iz Domovinskog rata, a jedna od njih je svakako odavanje počasti onima koji su žrtvovali svoje živote kako bi sada svi mi uživali u blagodatima slobode”.

Predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara Zorica Gregurić poziva organizatore manifestacije u Hrvatskoj da se drže izvornog projekta idejne začetnice Noći kazališta, Eleonore Rossi, koja je navela termine održavanja – krajem listopada ili početkom studenog te se i sama pridržavala toga, i da se vodi računa o dostojnom obilježavanju Dana žrtve Vukovara i  Škabrnje.B.P./H

Najnovije

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...