Nova Kardinalska komisija za nadzor Instituta za religijska djela. Bozanić je papi Franji pisanim putem izrazio želju da više ne bude član novoga sastava!

S datumom 21. rujna 2020. godine papa Franjo imenovao je nove članove spomenute Komisije na mandat od pet godina...

Zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću završen je redoviti petogodišnji mandat u Kardinalskom komisiji za nadzor Instituta za religijska djela (IOR) i on je papi Franji pisanim putem izrazio želju da više ne bude član novoga sastava, izvijestio je u ponedjeljak, 12. listopada Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije…

Priopćenje Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije u cijelosti glasi:
„Dosadašnjoj Kardinalskoj komisiji za nadzor Instituta za religijska djela (IOR) u sastavu: kardinal Santos Abril y Castello, predsjednik Komisije, kardinal Pietro Parolin, državni tajnik, kardinal Christoph Schönborn, nadbiskup metropolit bečki, kardinal Thomas Christopher Collins, nadbiskup metropolit torontski i kardinal Josip Bozanić, nadbiskup metropolit zagrebački, završen je redoviti petogodišnji mandat polovicom prošle 2019. godine te im je članstvo u Komisiji produženo do imenovanja novih članova.

U vidu imenovanja novih članova papa Franjo je od dosadašnjih članova tražio prijedloge imena za nove članove. To je učinio i kardinal Bozanić, svojim dopisom od 8. svibnja 2019. godine, sa željom da više ne bude član novog sastava.

S datumom 21. rujna 2020. godine papa Franjo imenovao je nove članove spomenute Komisije na mandat od pet godina u sastavu: kardinal Santos Abril y Castello, predsjednik Komisije, kardinal Luis Antonio Gokim Tagle, prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, kardinal Konrad Krajewski, Papin elemozinar, kardinal Christoph Schönborn, nadbiskup metropolit bečki, kardinal Giuseppe Petrocchi, nadbiskup metropolit L’Aquile. To imenovanje obznanjeno je javnosti 10. listopada 2020. godine.

Za dosadašnjeg sastava članova Kardinalske komisije papa Franjo je 8. kolovoza 2019. godine dao novi Statut Institutu za religijska djela (IOR-u), a u samom Institutu učinjeni su brojni pozitivni pomaci, što je naglašeno i u Pismu zahvale dosadašnjim članovima Komisije.“

L.K.