NOVA OPTUŽNICA PROTIV MODRIĆA I LOVRENA: Prijeti im zatvor!

Veselje Hrvata-foto-facebook-HNS

Iskaz koji su Luka Modrić i Dejan Lovren imali svjedočeći u Osijeku na suđenju Zdravku Mamiću i suoptuženicima u aferi izvlačenja novca iz Dinama doveo je do nove optužnice koja Modrića i Lovrena tereti za lažno svjedočenje.

Podsjetimo, radi se o davanju iskaza o podjeli novca između igrača i Dinama dok su Modrić i Lovren odlazili u inozemne klubove, Modrić u londonski Tottenham, a Lovren u Francusku, u dres Lyona. Dogovori su se događali izravno sa Zdravkom Mamićem, prvooptuženim u aferi koja je kasnije završena pravomoćnom osuđujućom sudskom presudom, a sporni su bili datumi aneksa ugovora o podjeli novca između igrača i Dinama, kao i način kako je isplata tog novca tekla.

Za vrijeme istrage i kasnije na svjedočenju, iskazi Modrića i Lovrena nisu se poklapali u svim detaljima, a sada, nakon podizanja nove optužnice, za to prijete kazne koje mogu dovesti i do višegodišnjeg boravka u zatvoru.

“Svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji u prethodnom kaznenom postupku, u postupku pred sudom, međunarodnim sudom čiju sudbenost Republika Hrvatska prihvaća, arbitražom, u prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku dade lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevede kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, kaže članak 305. kaznenog zakona.

Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se stranka u postupku, osim okrivljenika, koja dade lažni iskaz ako se na tom iskazu temelji konačna odluka u tom postupku, dodaje se.

Ako je time prouzročena osuda nedužnog okrivljenika kazna raste na jednu do deset godina.

Podsjetimo, i Modrić i Lovren su već imali odbačene optužnice za lažno svjedočenje, tada uz objašnjenje da treba čekati dovršetak sudskog postupka protiv Zdravka Mamića i suokrivljenika, a taj postupak u međuvremenu je završen pravomoćnim osuđujućim presudama.