Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nova pravomoćna presuda srbima za teški ratni zločin likvidacija na Ovčari…

Nakon ponovljenog drugostupanjskoga postupka po nalogu Ustavnog suda Republike Srbije, Žalbeni sud u Beogradu donio je novu pravomoćnu presudu u slučaju protiv optuženih za ratne zločine na poljoprivrednom dobru “Ovčara” u Hrvatskoj 20. i 21. studenoga 1991. godine, kada je ubijeno najmanje 200 ratnih zarobljenika, vijest je koju je danas prenijela novinska agencija Tanjug.

Novom presudom, koja je danas objavljena na portalu suda, nakon održane glavne rasprave (suđenja) Žalbeni sud je osudio na zatvorske kazne od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora osmero optuženih, dok je zbog nedostatka dokaza i proturječnih iskaza svjedoka suradnika, četvoricu optuženih pravomoćno oslobodio optužbi.

Žalbeni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su na 20 godina zatvora osuđeni Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević i Goran Mugoša, dok je promijenio u dijelu odluke o krivnji u odnosu Miroslava Đankovića i Sašu Radaka koje je osudio na pet godina zatvora.

Presuda je promijenjena u odnosu na Nadu Kalabu kojoj je kazna s devet povećana na 11 godina zatvora, i u odnosu na Ivana Atanasijevića (novo ime mu je Ivica Husnik) kojemu je kazna smanjena s 20 na 15 godina zatvora.

Drugostupanjskom odlukom promijenjena je i osuđujuća presuda pa su zbog nedostatka dokaza pravomoćno oslobođeni optužbi Jovica Perić, Milan Vojnović, Milan Lančužanin i Predrag Dragović.

S obzirom da je u tijeku postupka pred drugostupanjskim sudom Đorde Šošić preminuo kazneni je postupak protiv njega obustavljen.

Okrivljeni su osuđeni jer su u poslijepodnevnim satima 20. studenoga  do ranih jutarnjih sati 21. studenoga 1991. godine, na poljoprivrednom dobru Ovčara, kao pripadnici teritorijalne odbrane i dobrovoljačke jedinice “Leva sudoperica”, koje su bile u sastavu tadašnje JNA, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba povrijeđivali i ubili najmanje 200 ratnih zarobljenika. Njih su prethodno zarobili pripadnici JNA te predali pripadnicima TO Vukovar.

Žalbeni sud podsijeća kako je ovaj postupak ponovljen nakon što je odlukom Ustavnog suda od 30. siječnja 2014. godine naloženo da Žalbeni sud ponovno odluči o žalbi koju je podnositelj ustavne žalbe Saša Radak izjavio protiv prvostupanjske presude.

Ista je imala pravno djelovanje i prema svim ostalim optuženima, pa je Vrhovni sud ukinuo pravomoćnu presudu Žalbenog suda od 23. lipnja 2010. godine i predmet mu vratio na ponovno odlučivanje u odnosu na osuđujući dio prvostupanjske presude.

Žalbeni sud je nakon održane sjednice vijeća odlučio da otvori raspravu na kojoj su saslušani svjedoci suradnici, pribavljeni transkripti iz Haškog tribunala iz predmeta “Mrkšić” i drugi dokazi, nakon čega je donesena nova presuda.

U obrazloženju svoje odluke Žalbeni sud je naveo kako je protiv Jovice Perića, Milana Vojnovića, Milana Lančužanina i Predraga Dragovića bilo relativno malo dokaza, kao i u odnosu na Sašu Radaka i Miroslava Đankovića za pojedine radnje, sud je morao postaviti određeni standard u pogledu dokazanosti određenih činjenica.

Nakon ukidanja prve pravomoćne presude optuženi su pušteni s izvršavanja kazni zatvora, jer je odlukom Vrhovnog suda za to otpala osnova, ali im je izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu da se svakog ponedjeljka javljaju nadležnoj policijskoj postaji.

Optuženi za zločin na Ovčari su mahom u pritvoru i zatvoru bili od 2003.

A.G.

Najnovije

Biblijska poruka 25.5.2024. (Kvatrena subota) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u...

Pupovac: Glasanje o Odboru odgođeno dok se ne stišaju strasti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio odgoditi glasanje o izboru članova i predsjednika saborskog Odbora za ljudska...

Sramotan istup vijećnice: ‘Neka ministar demografije bude Rom, nemaju problema s natalitetom’

Foto:Klikni.hr   Vijećnica Vrbanić je predložila da ministra demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da 'oni (Romi) nemaju problema s natalitetom'. Koordinacija vijeća i...

Prvi dan jubilarne proslave 10 godina “Progledaj srcem”: Radost, ljubav, zajedništvo, molitva i slavljenje u prepunoj Areni Zagreb

Foto: LaudatoTV/Andrej Bunić   Prepuna Arena Zagreb sinoć je bila mjesto najvećeg slavljenja, pjesme i molitve u ovom dijelu Europe. Razlog tomu prvi je od dvaju...

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...