Novi blagi potres u Zagrebu: ”Ovaj je bio grozan, kuća mi se “brutalno stresla”… Kad će kraj?”

Novi blagi potres prodrmao je Zagreb...

Jutros,10 travnja 2020. godine u 08:20 seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko od Markuševca

Magnituda potresa iznosila je 2,5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III. stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

U nekoliko prethodnih dana osjetilo se blago podrhtavanje tla u Zagrebu…Tako je i jučer Zagreb osjetio blagi potres od 2, 5 po Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvici.
Tako je tlo podrhtavalo i 7.travnja. u 5:19, 6:57 i 7:30 kod Markuševca, magnituda 1.8, 1.1, i 1.8. Opširnije na pmf.unizg.hr/geof/seizmolos. Ako ste osjetili potres, molimo javite na gfz.hr/seizmologija/u
Riječnikom seizmologa, ova su blaga podrhtavanja za očekivati i na duži vremenski period dok se tlo ne smiri nakon jakog potresa snage 5, 5 koji je nedavno zadesio Zagreb te nanio ogromne materijalne štete i uzeo jedan mladi ljudski život.Normalna je reakcija ljudi kod ovakvih podrhtavanja tla nakon jakog potresa koji su s razlogom zabrinuti, jer se sa potresima nikada ne zna. No po svemu sudeći se radi o polaganom smirivanju tla u kojem su blagi potresi normalna i popratna pojava.
T.H.