NOVI HRVATSKI VELEPOSLANIK U NJEMAČKOJ GORDAN BAKOTA POSJETIO HRVATE U BADEN- WÜRTTEMBERGU…

Za svaku pohvalu je angažman pojedinih nastavnika hrvatske nastave koji su uspostavili suradnju s roditeljima, katoličkim misijama i udrugama kako bi što više djece pohađalo nastavu...

Foto: Generalni konzul Ivan Sabljić i veleposlanik Gordan Bakota
Foto: Generalni konzul Ivan Sabljić i veleposlanik Gordan Bakota

Stuttgart (KROS) – Nakon šest mjeseci od odlaska Gordana Grlića Radmana s pozicije veleposlanika u SR Njemačkoj na mjesto Ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, imenovan je novi veleposlanik u Berlinu. Prije tri tjedna veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota predao je vjerodajnice saveznom predsjedniku Frank—Walteru Steinmeieru. Ceremonija primopredaje vjerodajnica održana je u dvorcu Bellevue uz visoke vojne počasti. Tako je Hrvatska zvanično dobila osmog veleposlanika u SR Njemačkoj. Prije toga Gordan Bakota je obavljao veleposlaničke dužnosti u Turskoj, Austriji i Srbiji.

Hrvati u Baden-Württembergu su imali čast i zadovoljstvo prvi u Njemačko sesusrestis novim veleposlanikom Gordanom Bakotom i s njim razmjeniti mišljenje. Na poziv generalnog konzulata u Stuttgartu i generalnog konzula Ivana Sablića pozivu su se odazvali Hrvati iz svih krajeva Baden-Württemberga. Želja veleposlanika je bila upoznati se sa svim idejama i prijedlozima koji mogu pomoći Hrvatima u Njemačkoj i otvoriti nove mogućnosti suradnje veleposlanstva i generalnih konzulata s udrugama, katoličkim misijama i hrvatskom nastavom. Pored poboljšanja gospodarske suradnje veleposlanik posebno želi potaknuti i motivirati roditelje da šalju djecu na dopunsku nastavu kako bi se što bolje očuvao hrvatski indentitet i kako bi djeca u mladosti pored njemačkog i engleskog jezika naučila i hrvatski jezik. To smatra veoma bitnim za djecu i mlade kako bi im hrvatski jezik otvorilo nove mogućnosti u životu, dao prednost pri zapošljavanju i povezao ih s Domovinom. Posebno je istaknuo odluku Vlade Republike Hrvatske da preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomogne udrugama u financiranju raznih projekata koji doprinose promidžbi hrvatskih interesa i očuvanju hrvatskog identiteta. U veoma konstruktivnom i uspješnom razgovoru s njemačkim domaćinima čuo je samo riječi pohvale o aktivnostima Hrvata i njihovoj uspješnoj integraciji u njemačko društvo.

Ovaj susret pokazao je da su ovakvi susreti neophodni kako bi se razmjenila mišljenja i došlo do mnogih veoma važnih informacija. Malo vremena je bilo da bi se dobio odgovor na sva pitanja koja su se željela postaviti od strane nazočnih.

Jedno od pitanja je bilo o mogućnosti dopisnog glasovanja za Hrvate u inozemstvu. Napomenuto je da je točno prije 30 godina podnošen zahtjeva u Hrvatski sabor da se omogući Hrvatima u inozemstvu dopisno glasovanje. Od tada do danas hrvatske Vlade nitizastupnici u Saboru nisu ništa poduzeli kako bi to pravo omogućili svim građanima u Hrvatskoj i inozemstvu.Hrvati se nadaju da će se pojednostaviti izborni proces kako bi se svim hrvatskim građanima ma gdje oni bili omogućilo jednostavnije glasovanje.

Za svaku pohvalu je angažman pojedinih nastavnika hrvatske nastave koji su uspostavili suradnju s roditeljima, katoličkim misijama i udrugama kako bi što više djece pohađalo nastavu. Pored velikih financijskih sredstava koje hrvatska država izdvaja za hrvatsku nastavu u inozemstvu Ministarstvo znanosti i obrazovanja bi moralo uložiti više truda u bolju organizaciju koja bi omogućila kontinuitet hrvatske nastave koji se prekida neodgovarajućom i neusklađenom zamjenom nastavnika nakon isteka mandata. Svakako se očekuje i veća suradnja nastavnika i udruga na dobrobit cijelokupnog hrvatskog bića.

Predložena je veća suradnja i razmjena studenata u sklopu međunarodne razmjene i projekata na nivou Europske unije. Mora se dosta toga poduzeti od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi se hrvatski jezik uvrstio i osamostalio kao samaostalni jezik na sveučilištima u inozemstvu. Zbog nezainteresiranosti Ministarstva posebno je uočljiv gubitak katedri za hrvatski jezik koje su Hrvati držali u inozemstvu. Time se nanosi neprocjenjiva šteta imidžu Hrvatske u svijetu.

Istaknuto je da bi bilo veoma dobro da se mladi Hrvati potaknu na aktivno sudjelovanje u njemačkom društvu i da svojim argumentiranim komentarima na društvenim mrežama osporavaju neutemeljena pisanja naručenih članaka od potplaćenih novinara u medijskom prostoru.

Veleposlanik je posebno zamoljen da se pokuša uskladiti s Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske da se produži rok za dostavu potvrde o nekažnjavanju tj. potvrde da se protiv osobe za zastupanje ne vodi kazneni postupak. Nakon objave Javnog natječaja za prijavu projekata organizacija hrvatskog iseljeništva radi ostvarivanja financijske potpore rok za podnošenje prijava je 30 dana, a potvrda o nekažnjavanju od njemačkih službi se može dobiti u roku od 4 do 8 tjedana.

U ekskluzivnom razgovoru za Hrvatsku radio emisiju KROS iz Karlsruhea veleposlanik je posebno istaknuo–Velika čast mi je nakon susreta i razgovora s njemačkim institucijama u Stuttgartu, po prvi puta imati susret s Hrvatima u Baden-Württembergu gdje smo imali konstruktivan razgovor. Ovo je bilo moje upoznavanje i predstavljanje našim hrvatskim iseljenicima koje smo iskoristili da razmjenimo razmišljanja kako dalje, kako unaprijediti suradnju, koja su najveća otvorena pitanja koja bi zajednički trebali u budućnosti rješavati. Ponosan sam da sam novi hrvatski veleposlanik, jako me veseli buduća suradnja i stojim na raspolaganju. Posao mi je da dnevno radimo na predstavljanju Republike Hrvatske na pravi način, da prava Hrvata budu zaštićena i naravno da radimo ono što je veoma bitno kako bi stavili naglasak na mlade generacije, obrazovanje, učenje jezika to mi je na srcu i na tome ćemo raditi – zaključio je Gordan Bakota.

Tekst i foto: Vlado Bulić