Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Novi veleposlanik RH u Srbiji najavio razdoblje intenzivne suradnje dvije države…

SUBOTICA-Novi veleposlanik RH u Srbiji Gordan Bakota u četvrtak je u Subotici izjavio da je pred Hrvatskom i Srbijom razdoblje intenzivnih kontakata i unapređenja suradnje, što bi trebalo biti zaokruženo posjetom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu.

„Posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj nije otkazan, već je samo odložen i intenzivno se radi njegovoj realizaciji“, izjavio je Bakota na konferenciji za novinare poslije prvog službenog sastanka s gradonačelnikom Subotice.

U ovom trenutku ne možemo govoriti o preciznom datumu toga posjeta, rekao je veleposlanik i dodao kako se komunikacija vodi na najvišoj razini.

„Također, ono što je naš zajednički plan, jest aktivacija radnih skupina za otvorena pitanja. Pojedina takva tijela nisu se sastajala godinama i mislim da je pravo vrijeme da počne suradnja eksperata za otvorena pitanja u odnosima naših država“, naveo je Gordan Bakota.

On je istaknuo kako smatra da važnu ulogu u tome procesu može imati hrvatska manjina u Srbiji.

„Pred nama je intenzivna suradnja u budućnosti, između Srbije i Hrvatske. Uvjeren sam da će to biti od obostrane koristi za građane s jedne i druge strane. Tu su potencijali veliki, a hrvatska nacionalna manjina će u tom pogledu imati istaknutu poziciju“, zaključio je Bakota.

Hrvatski veleposlanik je rekao i kako je hrvatska diplomacija spremna pomoći gradu Subotici u obraćanju i apliciranju europskim fondovima, gospodarski ga povezivati s hrvatskim tvrtkama i lokalnim samoupravama, napose Osijekom.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban istaknuo je kako je tijekom susreta bilo riječi o ekonomskim potencijalima grada, o položaju hrvatske manjine u Subotici te „suživotu svih nacionalnih zajednica na koji su svi u Subotici ponosni“.

„Također, razgovarali smo o prekograničnoj suradnji i mogućnosti zajedničkog apliciranja na europske fondove“, naveo je Laban.

Gordan Bakota od ovoga je tjedna i službeno na dužnosti veleposlanika Hrvatske u Srbiji.

Vjerodajnice srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću predao je u utorak.H

A.K.

Najnovije

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...

Programi DP-a i Mosta: Identitet, sigurnost, borba protiv korupcije i razvitak

Foto:Narod.hr   Izborni programi Domovinskog pokreta i Mosta, svaki na svoj način, težišta stavljaju na aktualne izazove kao i na dugoročna pitanja identiteta hrvatskog društva. Dok Domovinski...

Petrov: ‘Za mene je rodna ideologija smrt za društvo’

  Božo Petrov doktor je medicine, psihijatar, saborski zastupnik i predsjednik stranke Most.  U intervjuu za Narod.hr ističe glavne točke predizbornog programa za parlamentarne izbore,...

Fra Mario Knezović: Politički izborni kompas za vjernike!

 Foto:Facebook     Jutros me Facebook podsjetio da smo na današnji dan 2018. bili na prosvjedu protiv izglasavanja Istanbulske konvencije. Tada su naše potpise proglasili nedostatnim, nevaljanim,...