NOVI ZAKON O BRANITELJIMA: Hoće li Vlada njime ispraviti NEPRAVDE?

Screenshot

Nakon ukidanja smanjenja zbog loših gospodarskih prilika koje je opterećivalo braniteljske mirovine još od premijerskog mandata Jadranke Kosor, Ministarstvo branitelja u javno je savjetovanje pustilo najavu još jednih zakonskih izmjena koje pokazuju da HDZ u izbornoj godini itekako računa na potporu ove populacije.

Radi se o obrascu prethodne procjene za izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima kojim se, među ostalim, najavljuje kako se visina braniteljskih prava više neće vezati uz proračunsku osnovicu, nego na posebnu osnovicu koju će svojom odlukom utvrđivati Vlada. Iz Ministarstva branitelja pojašnjavaju pritom kako je, s obzirom na ekonomsko stanje u državi, nužno prilagoditi iznos osnovnih prava branitelja koja se ostvaruju po osnovi oštećenja organizma i gubitka člana obitelji. Pa podsjećaju kako se proračunska osnovica nije mijenjala sve otkako je uvedena prije više od 20 godina i iznosi 441,44 eura. “S druge strane, iznos prosječne neto plaće i troškovi života neprestano su rasli, a za više od 40% hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata osobna invalidnina mjesečno iznosi 15,23 eura”, upozorava, s punim pravom, Ministarstvo branitelja.

Nezgodno je, međutim, što su uz istu proračunsku osnovicu vezana i mnoga druga socijalna primanja, poput dječjeg doplatka, a iako se najavljuje novi zakon o dječjem doplatku, zasad nema naznaka da će se iz formule za njegov izračun micati proračunska osnovica. Nema ni najave povećanja same osnovice, iako su i primateljima dječjeg doplatka i drugim kategorijama čija primanja ovise o njoj životni troškovi rasli jednako kao i braniteljima.

Najava ovakve izmjene zakona zato dodatno pojačava dojam da Vlada u izbornoj godini želi braniteljima poručiti kako na njih gleda kao na skupinu kojoj je posebno odana, odnosno da želi braniteljske glasove. No, iz Ministarstva ističu kako branitelji time ne postaju nikakva privilegirana društvena skupina jer Vlada posebnim odlukama, nevezanim uz proračunsku osnovicu, odlučuje, među ostalim, o zajamčenoj minimalnoj naknadi, naknadama za troškove stanovanja, ugrožene kupce energenata, osobnoj invalidnini…

Kad je riječ o braniteljskim primanjima, istim se zakonom planira i usklađivanje s novitetima u mirovinskim propisima pa će se precizirati da će branitelji umirovljenici uz rad do četiri sata dnevno bez umanjenja moći primati najnižu mirovinu ako im je ona povoljnija od one koju bi imali po stažu. Isti će se odnositi i na obiteljske mirovine iz Zakona o hrvatskim braniteljima.

Podsjećaju da su braniteljske mirovine zbog loših gospodarskih prilika umanjivane sve od 2010. godine, što Vlada sada ispravlja, a ovim zakonskim izmjenama ispravit će se, kažu, i druge višegodišnje nepravde prema braniteljsko-stradalničkoj populaciji. Nadalje, ovim se izmjenama planira i usklađivanje odredbi iz mirovinskog osiguranja kao što je primanje najniže mirovine i za vrijeme zaposlenja do polovice radnog vremena te rad uz obiteljsku mirovinu.

Podsjećamo da su mirovine hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ostvarene prema posebnim propisima smanjene u dva navrata, 2010. i 2014. godine. Vlada je 2017. donijela Odluku kojom je prestalo drugo smanjenje mirovina jer su se ispunili zakonom propisani uvjeti, a u tijeku je priprema prestanka prvog smanjenja mirovina, i to pet posto od 1. srpnja 2023., a od 1. siječnja 2024. smanjenje potpuno prestaje. Tim se odlukama Vlade, kao i ovim izmjenama i dopunama Zakona, ispravljaju određene višegodišnje nepravde prema braniteljsko-stradalničkoj populaciji i prilagođavaju zakonske odredbe aktualnoj situaciji, potrebama braniteljsko-stradalničke populacije u skladu s mogućnostima države.

No, ono što iz Ministarstva branitelja ističu kao najvažniju dobrobit novih zakonskih izmjena jest osnivanje Ustanove za trajni smještaj braniteljsko-stradalničke populacije iz Domovinskog rata. Podsjećaju pritom da je više od 50 posto branitelja starije od 60 godina pa se očekuje kontinuirani porast broja onih kojima će biti potrebna institucionalna pomoć u obliku trajnog smještaja pa je, kažu, nužno predvidjeti pravnu osnovu za osnivanje ustanove koja će to osigurati.