NOVINAR Slobodne u ‘ratu’ s MUP-om: Brzinom munje poslali su reakciju na tekst o Ovčari, dok nam na upit koji im nije ‘najbolje sjeo’ nisu odgovorili još od 12. siječnja

Je li do sada MUP ikada krenuo u otkrivanje zločina s Ovčare i ako jeste, kada i koje su to policijske radne skupine formirane i koji su njihovi rezultati ili je ovo prva radna skupina MUP-a nakon 25 godina postojanja Ovčare?...

Nikola Kajkić Foto Željko -Puhovski/Arhiv/HANZA MEDIA

Nakon što je MUP u utorak brzinom munje demantirao dio teksta objavljenog u ponedjeljak u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom “Skandal s Ovčarom: šef policijskog tima smijenjen jer je pretjerao s istragom” poslali smo MUP-u isti dan određena pitanja, piše slobodnadalmacija.hr.
Naime u demantiju MUP-a se tvrdi kako Nikola Kajkić u kriminalističkom istraživanju “Ovčara” nije postupao kao policijski istražitelj jer se nisu provodile dokazne radnje, već je postupao kao policijski službenik u kojem statusu se nalazi kao član formirane radne skupine.
Skandal na Ovčari: šef policijskog tima smijenjen jer je ‘pretjerao’ s istragom ratnih zločina
“Samim time ističemo kako nije točan navod da je Nikola Kajkić sletio s glavnog mjesta u ovom predmetu niti da je on (op.a. Nikola Kajkić) bio na čelu policijskog tima koji radi po navedenom predmetu, a sada je smijenjen”, stoji u reakciji MUP-a.
Nakon demantija gdje su ulogu Nikole Kajkića u predmetu “Ovčara” izbrisali gumicom ili barem po našem mišljenju zatajili neke činjenice poslali smo službeni upit MUP-u na koji do zaključenja ovog teksta nismo dobili dogovor.

Pitali smo odgovorne u MUP-u, navode: ako Nikola Kajkić nije vodio policijski tim PU vukovarsko-srijemske u predmetu “Ovčara”, pa nije mogao biti ni smijenjen po nalogu državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kao što pišete u vašem reagiranju, kako vi nazivate i tretirate skupinu policajaca PU vukovarsko-srijemske koji su radili na tom predmetu koji je ŽDO Osijek proslijedio toj upravi, a Nikola Kajkić je dobio predmet u rad od načelnika te uprave.

Jesu li oni policijski tim, privatna skupina ili što li već i jesu li njihovi rezultati rada na tom predmetu “Ovčara” uopće relevantni za daljnje policijsko postupanje te jesu li dokazi prikupljeni njihovim radom bitni za za predmet “Ovčara”?

Upitali smo odgovorne i zašto Nikoli Kajkiću ne dopuste medijski istup gdje bi pred novinarima odgovorio na mnoga pitanja, a da čovjek govori bez prijetnje sankcijama od strane svog poslodavca, naravno štiteći detalje istrage?

Pitali smo i zašto se desetoročlana Radna skupina MUP-a formira za predmet “Ovčara” tek poslije sastanka s Cvitanom a ne prije toga i je li to dokaz da su s Kajkićevim dotadašnjim radom bili zadovoljni jer je vodio policijski tim više od osam mjeseci?

Jesu li u MUP-u i prije objave demantija provjerili s načelnikom PU vukovarsko-srijemske Fabijanom Kapularom da je Kajkić prijavio prijetnje i jeste li istražili zbog čega te prijetnje Kajkić nije formalizirao u vidu same kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja?

Je li do sada MUP ikada krenuo u otkrivanje zločina s Ovčare i ako jeste, kada i koje su to policijske radne skupine formirane i koji su njihovi rezultati ili je ovo prva radna skupina MUP-a nakon 25 godina postojanja Ovčare?

To su pitanja koja smo postavili MUP-u kako bi njihov demanti bio “prohodan” i svima razumljiv, ali odgovor nismo dobili.

U međuvremenu smo doznali da su neki Kajkićevi e-mailovi završili i kod ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na temu prijetnje Kajkiću smrću, a doznajemo i da istražitelji iz Radne skupine (iz demantija MUP-a ne znamo ni kada je formirana ni po kojem kriteriju) rade na ovom predmetu.

Što se tiče ažurnosti MUP-a “kada teme njima najbolje ne sjedaju” svjedoči i naš službeni upit od 12. siječnja: Kako je hrvatska policija u stanju osigurati i najvažnije sigurnosne događaje (dolazak dvaju papa, predsjednika država i slično), a nije u stanju provesti ovrhu nad djetetom”.

U ovom slučaju policija nije u stanju provesti pravomoćnu presudu talijanskog suda da se dječak Cesare Avenati mora vratiti ocu Alessandru Avenatiju u Italiju.
Da baš iz MUP-a nisu brzi niti poštuju zakonske rokove kad teme njima ne odgovaraju svjedoči i činjenica da odgovor na taj naš upit od 12. siječnja ove godine nikada nismo dobili iako je protekao zakonski rok od petnaest dana.
Nismo mi njima “važni” kao Kajkić, očito!

Tekst u cijelosti prenešen sa portala slobodnadalmacija.hr

Autor teksta/Marko Didić /SD