NOVO UHIĆENJE U SLUČAJU ZAMBIJA, Hrvati u lošem psihičkom i fizičkom stanju

Još jedna osoba uhićena je u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga, ekskluzivno doznaju 24sata. Najnovije informacije otkriva novinarka iz Zambije koja prati pravosuđe.

– Riječ je o osobi koja je državljanin DR Konga, ime mu je Steven Mulija. Pojavio se danas pred nižim sudom u Ndoli i izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. Tereti ga se za krijumčarenje četvero djece koju su posvojili hrvatski državljani – otkriva za 24sata zambijska novinarka. Navodi kako je riječ o Kongoancu zaposlenom u sektoru turizma i ugostiteljstva. Zambija ga tereti za krijumčarenje djece iz DR Konga.

Osmero Hrvata, podsjetimo, uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente izdane u temeljem krivotvorenih sudskih papira iz Konga, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Još uvijek nije poznat datum prvog ročišta koje se treba održati na Visokom sudu u Ndoli.

Pastor Mwambo otkrio je da su djeca, u dobi između šest mjeseci i tri godine, vraćena pod nadzor njegova Odbora u prosincu prošle godine, kad su i uhićeni Hrvati osumnjičeni u ovom slučaju.

– Uspijevamo se brinuti za djecu, pomogla nam je i vlada. Najveći izazov bila je jezična barijera, jer djeca razumiju samo francuski i jezik lingala, ali su u međuvremenu naučili i nešto malo engleskog. Ni jedna obitelj nije zatražila djecu natrag – izjavio je Mwambo.

Djeca su dobro, ali njihovi nesuđeni “roditelji” nisu. Prema 24sata, uhićeni Hrvati su u lošem psihičkom, a neki od njih i u fizičkom stanju, jer su se ponovo zarazili malarijom. Obitelji im, kao i sve dosad, sve financiraju. Sad ipak mogu izvan privatnog smještaja u kojemu se nalaze, odnosno – nisu više u zatvoru. Hoće li se tamo vratiti ili će biti oslobođeni, nećemo saznati tako skoro, no na optužbe za trgovinu djecom, naročito kad su u pitanju bijeli Europljani, u Africi javnost gleda izrazito negativno.