NOVO-VIDEO: MASOVNA GROBNICA IZ 2. SVJETSKOG RATA U ZAGREBAČKOJ DUBRAVI…UBIJENI SU NAKON DOLASKA PARTIZANA U ZAGREB…

Pogledajte razgovor s gospodinom Plantićem i kratki prilog o jučerašnjem skupu pored neoznačene masovne grobnice iz 1945. Godine...

Veterani 145. brigade HV, članovi UVDPZOZG, HVIDRa Dubrava, fra Nedjeljko iz župe Sv. Leopolda Mandića koji je predvodio molitvu, vijećnici gradske četvrti Gornje Dubrave te građani Dubrave koji ne žele da se te informacije sakriju i zaborave uz kratku komemoraciju položili su vijenac i zapalili svijeće pored neoznačene masovne grobnice iz 1945. godine, u kojoj su pokopani hrvatski i njemački vojnici, kao i civili ubijeni nakon dolaska partizana u Zagreb

Ovo su žrtve jugoslavenskog komunističkog režima koje nisu dostojno sahranjene iako se zna za mjesto njihovog pogubljenja. Žrtve su pobijene i bačene u još uvijek neoznačenu masovnu grobnicu u Ljubijskoj ulici 58, koja se nalazi u neposrednoj blizini crkve Sv. Leopolda u zagrebačkoj gornjoj Dubravi. Riječ je o lokalitetu bivšeg “Unikonzuma”, a sad zapuštene trgovine ispod čijih se temelja nalaze ostaci smaknutih Hrvata, zatrpanih vapnom. Riječ je o dvjestotinjak duša čiji posmrtni ostaci nedolično počivaju u jami koja je prethodno tijekom rata služila za vojni rov.

Nitko svih ovih godina čak ni novije hrvatske povijesti od osamostaljenja nije iskazao spremnost da se lokalitet istraži jer zemljište pripada Konzumu u privatnom vlasništvu iako trgovina kao takva već dugi niz godina ne postoji i propada. O. Vrbić je naveo da svjedok tih događaja iz 1945. godine, svjedoči kako su u neposrednoj blizini njegove kuće vršene odmazde, strijeljanja hrvatskih vojnika, Nijemaca i civila koji su nabacani u rovove, odnosno streljačke jarke, koji su se nalazili na lokalitetu na kojem se danas nalazi napuštena prodavaonica (Ljubijska 58).

foto-screenshot

Građani Dubrave svake godine pa i ove se okupljaju na mjestu još uvijek dostojno neobilježene masovne grobnice u Ljubijskoj ulici gdje su pokopane na zvjerski način ubijene nevine žrtve komunističkog režima u vrijeme poraća 1945. godine, i mole za duše svih stradalnika.

G.S.