Srijeda, 22. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

O ovom teškom zločinu ex JNA se šuti!…FOTO-VIDEO: Zapovjednik tenkovske kolone srbočetničke armije zapovjedio je vojnicima u prvom tenku da pregaze policijski automobil u kojem su bili hrvatski policajci!…Pregazili su i automobil i policajce!

foto-i-lustracija

Sve do konačnog povlačenja jugovojske iz Maršalke u studenom 1991., vojska je, zbog navodne ugroženosti, nebrojeno puta otvarala vatru po civilnim zgradama u Zagrebu. Stanari okolnih zgrada danima su spavali u skloništima dok je u svom bijesu vojska pucala po zgradama, uništavala imovinu i palila stanove. Odlasku omražene jugovojske iz Zagreba, prethodio je sporazum o povlačenju JNA iz Hrvatske. Naime, blokirane vojarne bile su jedan od glavnih izgovora kojima je jugoslavenska strana opravdavala agresiju na Hrvatsku. Nakon povlačenja, glavni hrvatski grad konačno je oslobođen stalne prijeteće opasnosti. Preko Karlovca jugovojska se povukla u Bihać i Banja Luku, na područje Bosne i Hercegovine, gdje se već nazirao novi krvavi rat.

U svom izlasku iz vojarne jugovojska je otvorila vatru na civile i pala je prva civilna žrtva koju je JNA ubila na svom krvavom izlasku iz “maršalke”.

Odlazak iz vojarne “maršalke” je bio dogovoren uz pratnju Hrvatskih policajaca koji su vozili ispred tenkovske kolone do crte razdvajanja na pravcu Zagreb – Petrinja .

Mladen Halapa Grizly i Ivica Perić, pripadnici sesvetske policije, prvi su poginuli Sesvećani u Domovinskom ratu.

Za dragovoljce su se javili pok. Perić i Halapa iz policijske postaje Sesvete!
Neposredno prije crte razgraničenja , hrvatski policajci, prema Sporazumu su se zaustavili u policijskom automobilu s desne strane kolnika i dali žmigavac da jna kolona prođe !

Zapovjednik tenkovske kolone srbočetničke armije je zapovjedio vojnicima u prvom tenku da pregaze policijski automobil u kojem su bili hrvatski policajci!

Kad je pala zločinačka zapovijed jna tenk je pregazio automobil(policijski stojadin) u kojemu su na smrt pregažena dvojica hrvatskih policajaca, nakon što su izveli kolonu iz Zagreba na cesti Sisak Petrinja…

Za ovaj stravični zločin- zločinačko agresorske JNA nikad nitko nije odgovarao!

Nažalost, meni je pripala najteža dužnost da sa Općinskom delegacijom obavijestim obitelji, supruge s malom djecom, pregaženih hrvatskih policajaca koje su srbočetnički jna tenkisti na smrt pregazili dok su naši policajci savjesno vršili svoju dužnost Za ovaj teški ratni zločin agresorske jna, koji nikada nitko ne spominje, nitko nije odgovarao.

foto-i-lustracija

Neka ih dragi Bog nagradi na nebu , budući da su zaboravljeni kao i mnogi dragovoljci koji su stvorili i obranili Domovinu, govori tužno i rezignirano Zapovjednik dragovoljačkih odreda Sesvete!…, dragovoljac Domovinskog rata, Vlado Kolak.

JNA ga ubila pred ‘maršalkom

Foto: Facebook/Hrvatska povijest

Jugoslavenska vojarna „maršalka“ bila je jedna od najvećih vojarni u Hrvatskoj, ujedno regionalni centar 5. Vojnog Okruga i 10. Korpusa, te manjih potpornih jedinica, samim time i velika prijetnja Zagrebu.

Prva civilna žrtva JNA

Naime, kolona vozila i sedam tenkova jugovojske upućena je u Sloveniju kao pojačanje snagama u napadu na tu nedavno proglašenu samostalnu republiku, a prilikom pokušaja zaustavljanja kolone poginuo je 32-godišnji Raveno Čuvalo.

Zaboravljeni Raveno

Na goloruke ljude okrenule su se tenkovske cijevi… Neki građani bacali su molotovljeve koktele na tenkove tako da su ostale upamćene slike kako gorući tenkovi prolaze Novim Zagrebom. Vatru su na građane otvorili vojnici iz oklopnih transportera. Osim ubijenog Čuvala, ranjeno je još devet civila i dva pripadnika ZNG-a.

Raveno Čuvalo bio je prva civilna žrtva JNA u Hrvatskoj. U Zagrebu niti jedna ulica, perivoj, park ili trg ne nose njegovo ime.

U Sloveniji je poginuo veći broj pripadnika JNA i slovenske Teritorijalne obrane, a načelnik Generalštaba, general pukovnik Blagoje Adžić, na Dnevniku TV Beograda proglasio je nastavak rata u Sloveniji. Ipak, rat u Sloveniji primicao se kraju, dok se u Hrvatskoj rasplamsavao.

Na svim područjima srpske pobune intenzivirani su sukobi, osobito u Banovini i istočnoj Slavoniji. Početkom srpnja u pokušaju smirivanja krizne situacije poginuo je i načelnik Policijske uprave Osijek Josip Reihl-Kir. Pripadnik rezervnog sastava MUP-a otvorio je vatru na Reihl-Kirovo vozilo, pri čemu su još poginuli i osječki dužnosnici Goran Zobundžija te Milan Knežević, a teško je ranjen Mirko Tubić, predsjednik Mjesne zajednice Tenje.

Uredio /M.M.Viribus unitis

Braniteljski portal

 

Najnovije

Osuđena za psihičko nasilje nad suprugom

Zagrebačka poduzetnica proglašena je krivom i osuđena jer je bivšeg supruga nazvala pederom.   Prema presudi, učinila je to potkraj prosinca oko 19.30 sati u Zagrebu,...

Vrhovni sud “upozorio” predsjednika HND-a Hrvoja Zovku i njegove apologete: Svojim “teorijama zavjere” omalovažavate rad sudaca

Foto:HRT   Vrhovni sud je, reagirajući na stajalište Hrvatskog novinarskog društva (HND) oko presude tog suda u sporu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i predsjednika HND Hrvoja Zovku,...

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...