Obavezni spolni odgoj izazvao oštru vjersku reakciju u Velikoj Britaniji…učenje o istospolnim zajednicama i transrodnim identitetima…

Čelnica vladine agencije koja ispituje standarde u engleskim školama, Amanda Spielman, rekla je prošlog tjedna kako bi sva djeca trebala naučiti da su istospolne veze normalne...

ilustracija

Uvođenje obveznog spolnog odgoja u Velikoj Britaniji, koje će uključivati i učenje o istospolnim zajednicama i transrodnim identitetima, izazvalo je reakciju religioznih roditelja i vjerskih škola koje žele imati mogućnost izuzeti se od novih pravila…

Prema novim smjernicama vlade objavljenim u ponedjeljak, spolni odgoj će od rujna 2020. biti obavezan za dvanaestogodišnjake. Ranije su roditelji i vjerske škole imali mogućnost izuzeti se iz programa. Djeca će također učiti o istospolnim odnosima prije 12. godine te kako rodno i seksualno utemeljeni stereotipi mogu biti štetni.

Spolni odgoj “mora biti utemeljen na čvrstom shvaćanju i razumijevanju pozitivnih odnosa i poštivanju drugih, od najranije dobi”, rekao je u izjavi državni tajnik za obrazovanje Damian Hinds.

Čelnica vladine agencije koja ispituje standarde u engleskim školama, Amanda Spielman, rekla je prošlog tjedna kako bi sva djeca trebala naučiti da su istospolne veze normalne.

Prva prerada programa spolnog odgoja u Velikoj Britaniji od 2000. godine izazvala je brojne kritike od religioznih roditelja i vjerskih škola koje žele da spolni odgoj i učenje o LGBT+ odnosima ostane neobavezno.

Više od 100 tisuća ljudi potpisalo je peticiju kojom se zalažu za “temeljna prava” da se izuzmu od pohađanja spolnog odgoja čime su u ponedjeljak potakli i debatu u britanskom parlamentu. “Ozbiljno smo zabrinuti oko fizičkih, psihičkih i duhovnih posljedica učenja djece o određenim seksualnim i sličnim konceptima… te vjerujemo kako im nije mjesto u obaveznom školskom kurikulu”, stoji u peticiji.

Shaun Dellenty koji je vladu savjetovao oko pitanja edukacije o LGBT+ identitetima, rekao je kako bi takva inkluzija u obrazovanju mogla spašavati živote. “Trebalo bi posve zabraniti izuzimanje iz učenja o inkluziji LGBT+ identiteta i slavljenja istospolnih obitelji u bilo kojoj obrazovnoj zajednici”, rekao je Dellenty.

Prema novim obrazovnim smjernicama, djeca u dobi od 11 godina i stariji učit će i o šteti uzrokovanoj ženskim genitalnim sakaćenjem (FGM), kao i o zlostavljanju djece, prisilnom braku, zlostavljanju u obitelji te zlostavljanju u svrhu održavanja časti. “Poznato je kako FGM ima katastrofalne posljedice na živote onih koje su time pogođene, uzrokujući dugoročnu fizičku i psihičku štetu. Svi moramo učiniti sve kako bi zaštitili žene i djevojčice od ovih ekstremnih oblika rodno utemeljenog nasilja”, rekao je Hinds.H

J.B.

Comments are closed.