OBILJEŽEN DAN BRANITELJA VUKOVARA- ŽAO NAM JE ŠTO MEĐU NAMA NIJE ORGANIZATOR OBRANE VUKOVARA TOMISLAV MERČEP!…FOTO…VIDEO…

Dragi moj prijatelju Tomislave Merčep evo ti jedne lijepe pozdravne poruke iz Vukovara od mene osobno ali i od grada Vukovara,gradonačelnika g.Ivana Penave i Hrvatskih branitelja.Sjetio se Ivan tebe Tomice i zadnjeg susreta u Vukovaru,pozdravio te ,zaplakao je Tomo,ukazao je na nepravdu koju čini vlast prema tebi i ostalim braniteljima...

Gradonačelnik Vukovara Foto/Andrija krizmanić-Braniteljski portal/Ivan Penava održao jako dirljiv govor za Dan branitelja Vukovara

Današnji dan,povijesni 10. Ožujka, prigoda je kada se moramo sjećati trenutka početka stvaranja obrane Vukovara, Slavonije i naše domovine Hrvatske.

Domovinski rat temelj je hrvatske države i s punim pravom tada možemo reći kako su hrvatski branitelji njezini utemetilji. Strašna 1991. godina za našu je domovinu bila najteža godina agresije u kojoj je ključnu ulogu u obrani imao upravo Vukovar čiji su branitelji pokazali svu snagu domoljublja i otpora hrvatskog naroda srbočetničkoj agresiji.

Vukovar i danas stoji kao zalog tog istog zajedništva i poziva cijelu Hrvatsku na ujedinjenje, a kaouzor sta lja upravo svoje branitelje i heroje . Hrvatskim braniteljima Vukovara, čestitamVam Vaš dan i zahvaljujem na svemu što ste činili i jošuvijek činite za svoj narod i domovinu. Svjestan svega što ste dali,molim Vas sve branitelje, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, pokažite još jednom zajedništvo i pomozite nam da se borimo za pronalazak svih kostiju naših poginulih branitelja i civila. Naš heroj Tomislav Merčep leži u zatvoru, a za Ovčaru i sve druge grobnice još nitko nije odgovarao, rekao je Penava……Poklonio je Damiru Krstičeviću zastavu koja je bila na vodotornju, za sve zasluge i povratak hrvatske vojske u Vukovar, a Krstičević na ovu gestu odgovara kako mu je ovaj dar posebna čast i ponos, ali da zastavu prima u ime svih hrvatskih branitelja.

Foto /Braniteljski portal

Ivan Matković -Lasta-prvi ratni zapovjednik Bogdanovaca 9.ožujka za govornicom ispred spomenika poginulim hrv braniteljima u Bogdanovcima rekao je; zahvaljujući viziji i sposobnosti Tomislava Merčepa, uspjeli su se formirati prvi nenaoružani odredi u Bogdanovcima, rekao je.

Penava; Ovo je teško,ali i slavno doba naše povijesti.

Nikada se ne smije zaboraviti,upravo obilježavanjem važnih obljetnica tih dana posdsjećamo cjelokupnu javnost kako je Hrvatska nastala na krvi mnogih žrtava. One nas i danas obvezuju na širenje istine o obrambenom domovinskom ratu i vrijednostima koje su iz njega proizašle.

Iz tog nametnutog nam rata izašli smo kao pobjednici, no ostaje dužnost koja sve nas obvezuje da zajedničkim naporima radimo na boljitku naše domovine Hrvatske.
Te 1991 godine u nemjerljivo težim uvjetima pokazali ste kako nam niti jedan cilj nije nedostižan ako se za njega zajednički borimo, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, obraćajući se svim nazočnima te dodao, jako mi je što među nama danas nije Tomislav Merčep.

Foto/Andrija Krizmanić-Braniteljski portal

Naime, Tomislav Merčep je nedostajao velikom broju Vukovarskih branitelja jer je upravo Merčep postavio obranu Vukovara, a danas trune u glinsko zatvoru i jako je teško bolestan. Na nedavnom sastanku braniteljskih uduga kod Predsjednice Grabar Kitarović, jedan je od predsjednika postavio pitanje Grabar Kitarović; zašto ne pomilujete Veljka Marića i Tomislava Merčepa?… , na što je predsjednica ostala, očito zatečena tim pitanjem, bez ikakvog odgovora, prešutjela je postavljeno joj pitanje. Nitko od nazočnih predstavnika braniteljskih udruga nije ni trepnuo na pitanje tog predsjednika udruge hrvatskih branitelja, što samo po sebi govori, koliko je svih njih briga za nevino zatočene hrvatske branitelje.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara počeo je prisjećanjem na sve poginule i nestale hrvatske branitelje kojima su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata počast odala brojna izaslanstva, a djeca Dječjeg vrtića Vukovar 1 položila su 25 ruža. Molitvu je na groblju izgovorio gvardijan fra Ivica Jagodić, a potom je u crkvi svetih Filipa i Jakova služena sveta misa.

Foto/Andrija Krizmanić/Braniteljski portal-Vukovar

Nakon svečane akademije održano je i prigodno druženje branitelja, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja i ostalih sudionika na zajedničkom ručku.

Poslušajte pjemu PIJETETA-VIDEO

Hrvatski branitelj Andrija Krizmanić na svom je facbook profilu napisao jako dirljivu poruku svom ratnom organizatoru obrane i zapovjedniku Tomislavu Merčepu.

Dragi moj prijatelju Tomislave Merčep evo ti jedne lijepe pozdravne poruke iz Vukovara od mene osobno ali i od grada Vukovara,gradonačelnika g.Ivana Penave i Hrvatskih branitelja.Sjetio se Ivan tebe Tomice i zadnjeg susreta u Vukovaru,pozdravio te ,zaplakao je Tomo,ukazao je na nepravdu koju čini vlast prema tebi i ostalim braniteljima.Tomo neka te dragi Bog čuva jer zahvaljujući tebi mi smo se uspjeli u najtežim danima organizirati i suprostaviti srbijansko četničkoj agresiji.

Fotografija datira od prije nekoliko godina kad je na Danu vukovarskih branitelja nazočio i Tomislav Merčep koji je tom prigodom dobio i nagradu Grada Vukovara.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213082722916728&set=pcb.10213082759517643&type=3&theater

Tomislav H.


 

Comments are closed.