Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS OS RH (VIDEO)

Glavni stožer Oružanih snaga RH (GS OSRH) okosnica je razvoja pobjedničke Hrvatske vojske i od početka je usmjeravao, koordinirao i vodio obranu, a kasnije i oslobađanje zemlje, istaknuto je u utorak na obilježavanju 26. obljetnice osnivanja Glavnog stožera.

Podsjetivši na viziju i hrabrost prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da 1991. ustroji Glavni stožer, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je Glavni stožer od samih početaka bio taj koji je usmjeravao, koordinirao i vodio obranu, a kasnije i oslobađanje zemlje. Čestitajući svima koji su doprinjeli razvoju i stvaranju pobjedničke vojske, Krstičević je istaknuo kako danas slave povijest i pobjedu u Domovinskom ratu, a fokusirani su na budućnost i razvoj potrebnih novih sposobnosti.

“Ova godina posvećena je vojniku, dočasniku i časniku i želimo im poboljšati uvjete života i rada”, kazao je Krstičević.

Naglasio je da napuštaju koncept putujuće vojske već žele da je vojnik blizu obitelji jer “bez potpore obitelji nema jakog i motiviranog vojnika”. Podsjetivši da su vojsku vratili u Sinj, najavio je i da će za dvadesetak dana vojska doći u Vukovar, a iduće godine u Varaždin i Ploče.

Zagreb, 17.10.2017 – Središnja svečanost u povodu obilježavanja 26. obljetnice Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OSRH). Obljetnici, na kojoj su dodjeljena odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale pripadnicima OS RH, nazočio je potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov. Video HINA/ Denis CERIĆ /ml

Ministar obrane izrazio je zadovoljstvo smjerom razvoja Hrvatske vojske, istaknuvši da je ona pomogla svom narodu za vrijeme prošlih požara i poplava.

Krstičević je, upitan o nabavi novih borbenih zrakoplova, istaknuo da imaju dobre ponude, a sada ih analizira stručna ekipa koja do 30. studenoga treba predložiti koji je zrakoplov najbolji za Hrvatsku. Pri tome se treba voditi računa o sigurnosti, budućim generacijama, ali i željama i mogućnostima. “Naša odluka mora biti odgovorna i priuštiva, a tim elementima ćemo se i rukovoditi”, kazao je.

Upitan o tome što su učinili u godini dana sadašnje Vlade, ministar Krstičević rekao je da je nakon šest godina pada izdvajanja za obranu u proračunu ove godine za to prvi put izdvojeno devet posto više sredstava tj. 350 milijuna kuna, a za iduću godinu se predviđa povećanje za još 450 milijuna kuna.

Podsjetio je i da su nakon 15 godina donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti, započeli s procesom uspostave sustava domovinske sigurnosti te izradili puno projekata koji su u funkciji poboljšanja života vojnika, dočasnika i časnika.

Krstičević je istaknuo i važnost razvoja sposobnosti hrvatskih pilota koji su nedavno izveli uspješno gađanje novim helikopterima Kiowa. Izrazio je i zadovoljstvo što je popularnost vojske sve veća jer su ovih dana imali treći upit na dragovoljno služenje vojnog roka.

Zahvalivši dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je njihov veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i njezinoj spremnosti u operacijama obrane zemlje tijekom agresije na Hrvatsku, a kasnije i oslobodilačkim akcijama, posebice “Bljeskom” i “Olujom”, kada smo izašli na granice zemlje.

“Tu je uloga Glavnog stožera vrlo važna jer je on uspio usmjeriti i koordinirati sve operacije u skladu s napucima vrhovnog zapovjednika i političkog vodstva određivati prioritete te opremati i osposobljavati profesionalni i ročni sastav vojske”, naglasio je.

Istaknuo je i važnost uloge pričuvnih postrojbi, kako brigada manevarskog tipa tako i domobranskih pukovnija. Šundov je rekao i da danas pripadnici Oružanih snaga uspješno sudjeluju u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a na svim kontinentima. Upozorio je i da smo danas svjedoci brzih i burnih promjena u svijetu koje za posljedice imaju promjene u sigurnosnom okružju, a na što su spremni uspješno odgovoriti.

Na svečanosti su dodijeljena odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale pripadnicima OS RH. Autor-Hina

I.V.

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...